Gradina de iarna - diversitate si stil

gradina de varaGradinile de iarna moderne reprezinta corpuri sau parti independente ale constructiei, oferind diversitate si mult stil.

Proiectarea unei gradini de iarna - de la idei la fapte

Pentru a construi o gradina de iarna, la fel ca in cazul oricarei anexe a locuintei sau constructie din curte, este nevoie de autorizatie.

1. In ce scop este folosita gradina?
Mai multa lumina si mai mult spatiu - acestea sunt principalele doua motive pentru o constructie transparenta. Exista insa o diferenta: este nevoie de spatiu pentru locuitorii casei sau pentru plante, vrem sa ne bucuram de soarele diminetii sau de apus? In cazul in care se doreste a fi o gradina locuibila, atunci trebuie gandita astfel si trebuie planificata conform unei camere: pe langa spatiul prevazut pentru masa, fotolii, scaune trebuie sa ramana suficient loc si pentru intrarea / iesirea din incapere. Poate va ganditi ca la o zona linistita a casei in care sa amenajati doar o canapea sau un balansoar.

2. La ce trebuie sa ne gandim in vederea obtinerii confortului?
O gradina de iarna, in care sa se poate locui in orice perioada a anului, ridica pretentii mari si costisitoare: izolatia podelei, izolatie termica si fonica, sticla rezistenta a peretilor, eventual si o incalzire centrala.

3. Ce parte a casei este ideala pentru construirea unei gradini de iarna?
Pozitia si forma casei este decisiva. Insa, nu trebuie sa fie construita neaparat pe fatada sudica ( asa cum se intampla de cele mai multe ori ), cu toate ca in timpul iernii razele soarelui sunt benefice, dar in timpul verii temeraturile din incapere sunt relativ ridicate. Temperatura este moderata in ambele anotimpuri daca gradina va fi construita in partea vestica a casei. Fatada estica este ideala pentru un paradis al plantelor, mai ales datorita razelor gradina de iarnablande ale diminetii. Facand abstractie de temperatura, chiar si partea nordica este potrivita deoarece lumina este suficienta in cazul in care doriti sa va amenajati camera de lucru.

4. Imbinarea ideala a noii constructii cu cea veche
De cele mai multe ori, cand ne gandim la o gradina de iarna, avem imaginea unei anexe cu trei fatade si un acoperis, care este lipita de casa ( de corpul principal ). Aceasta este insa una din multele variante: gradina poate fi integrata partial in casa, in coltul interior al unei case in forma L. In cazul caselor inguste, gradina poate reprezenta fatada din sticla a acestora. O imbinare armonioase este aceea cand acoperisul din tigla continua perfect cu cel de sticla.

Gradina de iarna poate fi amplasa si amenajata cu multa imaginatie si dupa gustul fiecaruia, atata timp cat tehnica de constructie si stilul arhitectonic al proiectului este sigur.

InCasa.ro