Gradina in careuri

Acest concept a fost consacrat de Mel Bartholomew in lucrarea sa aparuta in 1981, intitulata "Square Foot Gardening". Gradina in careuri este un nou concept, un stil diferit de a vedea gradinaritul, care caseste o solutie remarcabila pentru foarte multe tipuri de situatii.
Conceptul fundamental al acestei metode este de a cultiva mai multe plante sau legume intr-o arie restransa, avand avantajul ca delimiteaza de la inceput spatiul si timpul necesare gradinii.
Dupa recomandarile lui Mel Bartholomew, celula acestei structuri este un patrat cu latura de 30 cm; acestea se grupeaza intr-un grup de 4x4 careuri care vor genera un careu mare cu 16 culturi diferite. Numarul de plante din fiecare careu depinde de caracteristicile acestora.
Pentru a nu lasa careuri necultivate (spre exemlu, la cultivarea dovleceilor), plantelor agatatoare li se orienteaza cresterea in sus, pe verticala.
Proprietatea de baza a acestui tip de gradinarit este timpul redus de ore necesar pentru ingrijire; spre exemplu, pentru unitatea de 4x4 careuri este suficienta o ora pe saptamana pentru a face toate activitatile necesare unei dezvoltari normale.
Intr-un careu de 30 cm/30 cm pot intra: 16 ridichi, 16 morcovi, 16 cepe, 9 tufe de spanac, 4 sfecle, 4 laptuci, 4 tufe de patrunjel, 1 varza, 1 brocoli, 1 tufa deardei iute, 1 tufa de vinete, 1 vrej de rosii, 2 de castraveti.