Hortensia

HortensiaPlanta de gradina, ornamentala pe toata perioada verii, decorativa prin florile sale mari si colorate, hortensia este mare iubitoare de apa, asa cum reiese si din denumirea sa stiintifica: Hydrangea (gr. Hydros - apa). Dat fiind ca perioada de inflorire este foarte mare - de la inceputul verii si pana toamna tarziu - caracteristica rar intalnita la alte plante, hortensia este una dintre preferatele iubitorilor de flori.

 

Se prezinta sub forma unui arbust exotic, fiind originar din China si Japonia, unic in peisajul gradinilor noastre prin bogatia florilor albe, roz, rosii sau albastre. De regula, creste in gradini, iernand afara, insa, exista si soiuri care se preteaza la cul  tura in ghivece, care necesita spatii protejate.

 

Hortensiile sunt de doua feluri: cele cu flori rotunde, sterile, numite "macrophylla" si cele cu flori plate, mici i fertile inconjurate de alte flori mai mari i sterile, denumite "serrata". Culoarea florilor depinde de PH-ul solului i de continutul acestuia in unele metale. Astfel, pentru florile albastre PH-ul trebuie sa fie in jur de 4-4,5, iar pentru cele roz i rosii undeva intre 5 si 5,6.

 

Cat priveste locul de plantat acesta trebuie sa fie cat mai ferit, deoarece hortensia nu suporta razele directe ale soarelui si este foarte sensibila la ger. Hortensia se dezvolta bine intr-un pamant fertil, reavan, cu umiditate constanta. Nu suporta solurile bogate in calciu. Cand reactia acestora este alcalina (in jur de 7-8) frunzele se ingalbenesc, deoarece se produce o blocare a fierului. In aceste conditii puteti creste aciditatea prin introducerea in sol a unui amesc de turba acida, pamant de padure sau de frunze, compost i pamant de telina.

 

Atentie la toaleta plantei! La hortensii nu se fac taieri. Lastarii batrani, cei deteriorati sau inestetic dezvoltati se indeparteaza cel mult primavara. Cand temperaturile depasesc 30 grade Celsius, hortensia se uda saptamanal, dupa acest prag, udarea se face zilnic, de preferat dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui, stropindu-se inclusiv frunzele. Excesul de apa poate conduce la aparitia unor boli, motiv pentru care solul in care este plantata trebuie sa permita scurgerea apei.

 

 www.incasa.ro