Idei pentru gradini mici

Nu numai gradinile mari pot fi aranjate frumos. Si la o gradina mica, cu forme necorespunzatoare, se pot gasi solutii de amenajare astfel incat sa arate incredibil.

 

Ca sa arate mai mare, puteti sa nivelati pamantul in mai multe feluri, orizontal si vertical. O gradina cu denivelari, pe de alta parte, poate fi amenajata la fel de frumos; daca este plata, puteti sa faceti ridicaturi si sa realizati gropi - va rezulta o gradina mai interesanta si mai iesita din comun.

 

curte mica

imbinarea gradini de legume cu cea de flori

 

Un lac cu trestie, trepte sau urcusuri curbate poate sa ne ajute la realizarea unei gradini de vis. Daca veti acoperi o portiune a gradinii cu plante agatatoare sau umbrar, aceasta sigur va atrage privirile. Trebuie insa sa va hotarati daca veti face o gradina cu flori sau una de legume. Multi vor spune ca, daca veti opta pentru amandoua, gradina va da impresia ca este una neingrijita. Din contra insa, gradina de flori poate fi imbinata foarte bine cu cea de legume, asa cum se vede aici.

 

Daca veti opta pentru gradina de legume, trebuie sa stiti ca aceasta nu va produce decat cel mult necesarul personal. Un sfat ar fi sa plantati si pomi, deoarce straturile de legume nu au un aspect deosebit de frumos. Pomii dintr-o gradina accentueaza inaltimea si sub acestia se pot planta si alte plante iar parcela va parea mult mai mare decat este.

 

curte mica 2

 

Acest efect poate fi la fel de bine obtinut si cu garduri vii, care despart si leaga totodata. Printre acestia poate fi plantat si un boschet mai inalt, care sa desparta gradina dumneavoastra de cea a vecinului. Acesta da senzatia ca in spatele sau se afla o gradina exuberanta, chiar daca in realitate nu este decat o terasa mica. Boschetii pot fi folositi si la gradina de flori, deoarece se asorteaza cu orice.

 

Aranjarea gradinilor cu flori este mult mai simpla, deoarece nu trebuie sa acordati o importanta majora asortarii plantelor. Punandu-le la intamplare, veti avea o gradina care imita natura. Veti obtine acest aspect daca veti folosi arbusti, tufe si alte plante asemanatoare. Un sfat ar fi sa aveti plante care sa infloreasca in toate anotimpurile si sa fie cat mai mult verde. Astfel, unele tufe si coniferele, fiind mereu verzi, ne incanta privirea, gardurile formate din acestea atragand atentia.

 

Nicoleta Oprea
Gradinamea.ro

Februarie 2007