Importanta humusului

HumusHumusul este materia organica descompusa din sol, pe care o gasim pana la o adancime de 20-30 cm. El asigura hrana plantelor si tot el reprezinta un factor de protectie impotriva bolilor, datorita prezentei unor substante numite fitoalexine, substante care pentru plante au un rol asemanator anticorpilor. Nu toate solurile contin aceeasi cantitate de humus, exista soluri foarte sarace, pe care le recunoastem dupa culoarea lor galben-cenusie, cu un continut de cel mult 2%, si soluri bogate, de culoare neagra, cu peste 7% procent de humus.

 

Acest procent nu este fix, el difera de la an la an in functie de conditii si mai ales depinde de modul in care omul cultiva si ingrijeste gradina.

Pentru a imbogati cantitatea de humus din sol, exista cateva metode la indemana oricui.

  • Toamna, dupa ce terenul a fost curatat de resturi vegetale, se adauga la fiecare metru patrat cate 4 kilograme de turba uscata, sau 6 kilograme de compost semidescompus. Acesta este inglobat in sol prin sapat iar primavara, imediat dupa dezghet, va putea fi transformat intr-un pat germinativ de buna calitate pentru semanat sau pentru transplantarea rasadurilor.
  • In perioada vegetatiei, mulcirea asigura pentru mai tarziu bazele formarii humusului. Mulcirea se face atat in gradinile de legume cat si in straturile de flori, si reprezinta crearea unui strat artificial de 2-3 cm grosime la suprafata solului, alcatuit din talas, scoarta de copac, rumegus, sau alte deseuri lemnoase si resturi vegetale. Are rolul de a impiedica dezvoltarea buruienilor, mentine o umiditate relativ constanta in sol iar prin descompunere materia organica se transforma in humus.
  • Poate una din cele mai simple metode de a imbogati solul cu humus si azot este sistemul "ingrasamintelor verzi", cultivarea unor plante de regula ierboase, care in plina perioada de vegetatie sunt cosite, terenul este sapat si plantele inca verzi sunt ingropate in sol la o adancime mica. Dintre aceste plante, cele mai folosite sunt lupinul, trifoiul, sparceta si sulfina. Acestea sunt specii leguminoase care au proprietatea de a fixa in sol azotul din atmosfera.

Dragos Serban

26.09.2006 

 


Foto: Patrick Johns
Diferite straturi de mulci

Strat de mulci Mulci Mulci