LILIUM

Crin  Lilium
Familia: Liliaceae
Aspect: Ierbos
Perioada de inflorire: Vara
Expunere: Plin soare
Udare: Medie

Crinii au flori de diferite culori: de la alb la galben, la portocaliu, la roz, la rosu, avand petalele indoite sau rasucite si frunzele subtiri. Se deosebesc doua tipuri de Lilium: cele care fac radacini doar de la baza bulbului si cele care -pe langa acestea - radacini care pornesc de la baza unui rizom aflat deasupra bulbului. Au nevoie de soare, dar trebuie feriti de curentii de aer.

Cultivare: dificultate medie. Se poate planta primavara sau toamna. Speciile care au radacini din bulb se planteaza la 10-15 cm adancime, iar celalalte la 25 cm. Aceasta se face prin asezarea unui bulb intr-un compost special alcatuit din humus maruntit, frunze putrezite si nisip fin. Se aseaza un stat de cioburi sau nisip fin la baza vasului in care se planteaza florile. Se uda din abundenta, iar dupa aparitia primilor muguri se adauga un ingrsamant lichid, dar doar jumatate din cantitatea recomndata pe ambalaj.

Reproducere: Se realizeaza prin divizarea tufelor, prin solzi sau seminte. Divizarea tufelor se face in octombrie sau in martie si se planteaza cum s-a vazut mai sus. In cazul radacinilor combinate, bulbii trebuie despartiti la inceputul toamnei, plantati la 4-45 cm adancime, feriti de caldura, in vase de 15 cm. A doua metoda este mai complicata. Solzii se introduc intr-un compost format din nisip si turba numai cu jumatate din lungimea acestuia. Semintele se raspandesc in rasadnite, intr-un compost din nisip fin si turba. Se acopera cu un strat de nisip, se uda putin si se aseaza ntr-un loc racoros.

Pericole: O dozare defectuasa a apei poate duce la deteriorarea starii bulbilor si chiar distrugerea lor. Crinii sunt atacati de coleoptere din genul Criogenas, care pot fi distruse prin insecticide de contact.

Specii si soiuri: Lilium bulbiferum, Lilium candidum, Lilium canadense, Lilium mrtagon, Lilium pardalinum, Lilium pyrenaicum, Lilium specoisum, Lilium tigrinum sau Lilium lancifolium.