Lanternele din hartie

Lanterne din hartieUnul dintre cele mai intrigante aspecte ale unei gradini Zen, ale unei gradini japoneze, in general, sunt lanternele din hartie, pe care le puteti intalni la tot pasul. Unele dintre ele au fost realizate pentru a lumina drumul prin gradina, altele pentru a dezvalui intrarile in templele de dimensiuni mai mici. Astazi, lanternele de hartie sunt simbolul unei mosteniri culturale de exceptie, indelungate, folosite mai ales pentru a aduce un plus de efect gradinilor de tip japonez. Ele creeaza puncte centrale ale gradinilor si ofera efecte vizuale neasteptate, in functie de modul in care sunt concepute si aranjate.
Lanternele de gradina au fost, pentru prima data, introduse de China. Primele exemplare erau realizate din metal, si foloseau, asa cum am mai spus, la luminarea gradinii si a intrarii in temple. Apoi, au fost realizate din granit, dar au patruns in gradinile japonezilor de-abia dupa ce un maestru al ceaiului, Sen-no-Rikkyu, a hotarat sa le impuna, prin propriul exemplu. Ceremonialul ceaiului era, de foarte multe ori, tinut seara, si nevoia de lumina la prepararea acestuia se facea simtita.
Lanternele utilizate intr-o gradina de tip japonez pot fi clasificate in patru categorii. Avem, mai intai, tachi-gata (lanternele pedestre), ikekomi-gata (lanternele ingropate), oki-gata (lanterne mici, stabile) si yukimi-gata (lanterne suspendate sau plutitoare).
Astfel ca, pentru cei care au rabdarea si placerea de a-si realiza acasa o gradina japoneza, lanternele, indiferent de alegerea pe care o faceti dintre cele enumerate mai sus, sunt un accesoriu care nu trebuie sa lipseasca si care va oferi acea originalitate in cautarea caruia este oricare pasionat de natura si frumos.