Legenda lotusului amazonic

lotus amazonicSpecia Victoria amazonica este cea mai mare planta din familia Nymphaeaceae. Dimensiunea impresionanta este conferita de frunzele sale foarte mari, care ajung pana la 3 m in diametru. Acestea au forma circulara, sunt colorate in verde aprins pe fata superioara si bat inspre violaceu pe fata inferioara, iar marginile le sunt ridicate 5-6 cm, ca la o tava de placinte, ceea ce i-a atas plantei denumirea de "yrupe"  - care in limba amerindiana inseamna "farfurie de apa". Populatia bastinasa o mai numeste si "apona" - "tigaita pasarilor", deoarece in frunzele sale, de forma circulara, se strange uneori apa, atragand pasarile, care folosesc frunzele plantei drept scaldatoare.

Florile lotusului amazonic sunt albe in prima noapte dupa ce se deschid si devin roz-trandafirii incepand din a doua noapte. Aceastea au un diametru de aproximativ 40 cm., si sunt polenizate de coleoptere.

Legenda spune ca in timpurile indepartate, pe malurile maiestuoase ale raului Amazon, o tanara si prea frumoasa femeie apartinand unui trib indian se plimba cantand si visand la o viata mai buna. Vreme de cateva ore in sir ea a admirat frumusetea lunii, a cugetat asupra misterelor stelelor si si-a imaginat ca va deveni una dintre ele. Mireasma noptii tropicale, lumina din ce in ce mai intensa a astrelor si reflexia acestora in apa au indemnat-o pe Naia, frumoasa legendara, sa se catare intr-un copac pentru a atinge luna. Nu a reusit. A doua zi, insotita de prietene sale, a repetat incercarea, catarandu-se pe cea mai inalta movila. Cand au ajuns in varf au realizat ca luna este atat de departe de ele, incat s-au intors in trib dezamagite si triste. In noaptea urmatoare, Naia a parasit tribul, hotarata sa-si urmeze visul. Luna plina, reflectata in apele Amazonului, a vrajit-o. Naia s-a aruncat in apa, crezand ca astfel o poate atinge si a disparut pentru totdeuna. Luna, induiosata de sacrificiul si inocenta tinerei fete a trasformat-o intr-o floare gigantica, cu un parfum imbatator si cu petale care se imprastie in apa, cuprinzand intreaga lumina a lunii.

Photo: wikipedia.org

Corina Dovinca
InCasa.ro