Legumele din ghiveci

           retete culinare

 

          Unele legume se pot cultiva foarte usor si in ghivece de flori. Asa le veti avea mai aproape de dumneavoastra in bucatarie, pentru a le folosi la gatit sau pur si simplu pentru frumusetea lor estetica. Aceasta este cea mai buna solutie mai ales daca nu dispuneti de o gradina foarte mare si preferati sa o plantati exclusiv cu flori si pomi.

 

In general legumele se pot cultiva in ghivece. Orientati-va evident catre legume nu foarte voluminoase de genul morcovilor, ridichiilor, laptucilor, rosioarelor si plantelor aromatice de genul piper, rozmarin, ardei iuti etc. In acest demers singurele impedimente sunt dimensiunile ghivecelor si imaginatia prea bogata.

 

Ce ziceti de un ghiveci sau jardiniera cu ingrediente proaspete pentru o salata de vara? Plantati o rosie, un castravete si putin patrunjel sau marar intr-un recipient destul de mare  lung de jumatate de metru si lat de cel putin 20cm. Aceste legume cresc foarte bine impreuna avand aceleasi necesitati de apa si soare. Cu siguranta spre sfarsitul verii nu vor arat prea grozav dar cel putin vor produce legume pana in toamna. Ca sa nu mai vorbim de imaginea primitoare pe care o ofera casei sau bucatariei dumneavoastra.

 

            Recipientele pentru cultivarea legumelor pot fi facute din orice fie ca sunt ghivece sau jardiniere, cosuri de lemn, galetuse, bidoane, cutii de lemn sau de plastic, butuci scobiti etc. Evident oricare din recipientele alese va trebui prevazut cu o gaura de drenare a apei. Stiati ca si culoarea recipientelor conteaza nu numai din considerente estetice? Cele inchise la culoare atrag prea multa caldura si fac rau plantelor, oparindu-le radacinile. In general recipientele pentru rosii trebuie sa fie mai mari pentru ca au nevoie de spatiu mai mare si de atentie.

 

Pamantul folosit poate fi luat din gradina dar este de preferat sa utilizati unul mixt bine fertilizat si cu ceva vermicid. Acest pamant special are ph controlat si este relativ steril. In primul rand permite o buna aerisire a radacinilor si infiltrarea apei.

 

            Udatul este foarte important sa fie facut mai des, verificati plantele si pamantul zilnic. Cu cat plantele cresc cu atat au mai multa nevoie de apa.

            In continuare va oferim o lista cu plantele care se preteaza de minune la o astfel de cultivare. Companiile care se ocupa de gradinarit si seminte in general stiu ca spatiile pentru gradinarit sunt destul de mici si de aceea promoveaza varietati de legume care pot fi crescute in spatii mici sau in ghivece.

 

www.gradinamea.ro

Iunie 2007