Livada

cais

livada

prune

Pentru a avea fructe pe o perioada cat mai mare din an este bine ca livada care urmeaza sa fie infiintata sa cuprinda cel putin trei specii de pomi fructiferi, cu perioade de rod si rezistenta la ger diferite (de ex. mar de iarna, piersic, prun). Acest lucru face ca forta de munca si spatiul de sortare si depozitare sa fie folosite eficient.

Pentru trenurile cu pante uniforme, pana la 12% sunt indicate plantari dese si foarte dese pentru toate speciile pomicole, in timp ce pe terenurile cu pante mari, in lipsa posibilitatii de terasare, se recomanda plantarea pomilor in sistem clasic.

In ceea ce priveste terenul pe care vreti sa cultivati pomi fructiferi, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
- parcelele trebuie sa fie dreptunghiulare, cat mai uniforme;
- pe terenurile plane, randurile trebuie orientate pe directia N-S, iar pe
terenurile in panta orientarea se face pe directia curbei de nivel;
- fiecare parcela trebuie sa cuprinda o singura specie si eventual 3-4
soiuri;
- drumul principal se amplaseaza din amonte in aval si in zig-zag, cand
panta terenului depaseste 10%, cu zona de intoarcere pentru utilaje de 6 m, de o parte si alta a livezii;
- pe pante, drumurile secundare cu latimea de 3-4 m vor urmari linia
curbelor de nivel si in amonte vor avea santuri de colectare a apelor;
- zonele de intoarcere, cu latimea de 6 m, se amenajeaza la parcelele
periferice, in mod exceptional in interior, la schimbarea speciilor si a distantelor de plantare sau datorita unor forme de relief neamenajate;
- toate parcelele trebuie trebuie sa fie delimitate de drumuri secundare
sau alei.

gutui din livada

nuca

piersica

La alegerea sortimentului se va tine cont de conditiile de pedoclimatice ale zonei - temperatura din timpul infloritului, gerurile si ingheturile de revenire, durata perioadei de vegetatie, asigurarea necesarului de apa, etc. - care sa puna in valoare potentialul productiv al soiurilor cultivate.

Sunt de preferat soiurile autofertile, bune polenizatoare, care asigura cantitati mari de fructe, si cu maturare esalonata. In cazul soiurilor autosterile (mar, par, cires, visin) sau androsterile (prun) trebuie amplasati cate 3-4 soiuri in parcela, soiuri bune polenizatoare, cu aceeasi perioada de inflorire si perioada de maturare apropiata, cu o decalare de numai 3-4 saptamani.

Iata cateva particularitati privind polenizarea (aspect foarte important pentru o livada):

Marul - aproape toate soiurile de mar sunt autosterile, necesitand polenizatori. Cele partial autofertile (Jonathan, Gaolden delicious) asigura o recolta bogata prin polenizare incrucisata. NU se pot poleniza soiul Red Delicious si soiurile obtinute din variatiile mugurale ale acestuia (familia Red Delicious). De asemenea, nu se polenizeaza bine Mutsu cu Golden delicious si nici Wagener cu Idared.

Parul - Majoritatea soiurilor sunt autosterile si este necesara polenizarea incrucisata. Si soiurile autofertile sau partial autofertile (Napoca, Clapp Favourite, Untoasa Hardy) leaga mai bine daca sunt intercalate cu soiuri bune polienizatoare. Se cunoasc si soiuri care au polen rau sau capacitate germinativa redusa; iata cateva perechi incompatibile: Bella di Giugno si Republica, Untoasa Giffard si Cure, Williams si Bella di Giugno, Passe Crassane si Williams.

Gutuiul - Toate soiurile sunt autofertile sau partial autofertile, dar leaga bine daca sunt intercalate 2-3 soiuri in parcela.

Prunul - Majoritatea soiurilor sunt autosterile cu polen bun sau rau si necesita polenizatori. Prunii din familia Tuleu gras au flori androsterile si, deci, necesita obligatoriu 2-3 soiuri polenizatoare. Soiurile autofertile Stanley, Anna Spath, Renclod verde si Vanat Romanesc leaga mai bine daca sunt intercalate cu alte soiuri, in prezenta a 2-3 familii de albine.

Caisul - Majoritatea soiurilor sunt autofertile si, in conditii favorabile, leaga abundent.

Piersucul - Majoritatea soiurilor sunt autocompatibile. Unele insa au capacitatea germinativa si procentul de graunciori vaibili mai mare (Cardinal, Halehaven, Madelaine Pouyet), iar altele mai scazut (Red Haven, Dixired), deci este mai bine sa se intercaleze 2-3 soiuri in parcela.

Ciresul - Majoritatea soiurilor sunt autosterile, mai putin soiurile canadiene autocompatibile (Stella si New Star). Intr-o parcela se recomanda amplasarea a 3-4 soiuri.

Visinul - Are soiuri autosterile, partial autofertile si autofertile. Se recomanda amplasarea a 3-4 soiuri in parcela.

Nucul - Este necesara amplasarea a 2-3 soiuri in parcela.

Pentru a asigura conditii optime de crestere si rod a pomilor, este necesar sa se respecte distantele de plantare optime, in functie de specie, portaltoi si grupa de soiuri.