Lupin

camp cu lupinFamilia: Fabaceae
Tip: planta perena
Inaltime: 1,3-1,5 m
Diametru: 60 cm
Perioada de inflorire: primavara tarziu pana vara devreme
Aspect: frunze palmate, de culoare verde inchis; flori rosii, albe,
albastre, roz, galbene sau purpurii, asemanatoare florii de mazare, cu racem lung.
Expunere: plin soare sau umbra partiala
Pamant: bogat in humus, usor acid, bine dranat; primavara se adauga
compost sau alt ingrasamant.
Udare: se trateaza cu ingrasamant organic in fiecare luna incepand cu
primavara si pana la inceputul verii.

Descriere:
lupinLupinul este o specie de planta perena care traieste putin, deci este
bine sa cultivati semintele pentru anul urmator, ca sa inlocuiti plantele batrane care mor. Florile sunt foarte frumoase. Daca rupeti varful florilor inainte ca acestea sa faca seminte, planta va trai mai mult. Dupa terminarea perioadei de inflorire taiati planta pana la nivelul ramurilor nou aparute la baza; este posibil sa mai infloreasca o data, vara tarziu.

Lupinul este lipsit de aparare in fata buruienilor, asa ca trebuie sa aveti grija la acest aspect. El face parte din familia legumelor si fixeaza in pamant, prin radacini, nitrogenul din atmosfera. Frunzele, florile si semintele sunt otravitoare, asa ca trebuie sa aveti grija cand lasati copii mici sau animalele de companie in preajma lor.

Inmultire: semintele se lasa in apa peste noapte sau se pun cu planta in vase; temperatura trebuie sa fie de 13-18C timp de 15-60 zile, pana incoltesc; se fac taieturi usoare la mijlocul primaverii. Pentru lupinul plantat in ghivece, daca vreti sa creasca viguros primavara, trebuie sa le plantati la inceputul toamnei.

Pericole: sunt expuse la boala alba (oidium), asa ca trebuie planrtate intr-un mediu cu buna circulatie a aerului; protejati plantele de melci si rame.

Specii: exista peste 150 tipuri de lupin, printre care - Lupinus albus, Lupinus angustifolius, Lupinus arboreus, Lupinus luteus, Lupinus mutabilis, Lupinus nootkatensis, Lupinus polyphyllus, Lupinus x regalis, Lupinus texensis.

lupin1 lupin2 lupin3 lupin4 lupin5