Marul

mar

livada de meri

Pentru cultivarea marului alegeti un loc aerisit, aflat in plin soare, in care pamantul sa fie moderat de fertil si usor drenabil. Calitatea solului se poate imbunatati cu substante fertilizatoare si balegar iar alti factori, cum sunt soarele, drenajul, alegerea soiului potrivit si ingrijirea atenta pot contrabalansa calitatea solului.

Plantarea merilor
Merii se planteaza primavara sau toamna, daca iernile sunt blande si umede.

Se sapa o groapa mai mare cu 30 cm decat lungimea radacinilor si se umple cu pamant si compost. Merii se planteaza la 9-10 m distanta, cei semi-pitici la 6-7,5 m si cei pitici la 4,5-6 m. Infigeti in groapa (cu atentie sa nu rupeti radacinile) un bat de care sa legati copacul; e bine sa luati aceasta masura de protectie, mai ales in zonele in care vantul bate foarte puternic. Soiurile semipitice nu trebuie neaparat legate, dar este totusi o idee buna sa o faceti, mai ales in primii ani.

Plasati copacul in groapa, rasfirand cu atentie radacinile. La soiurile pitice si semipitice care au un singur punct de altoire aveti grija ca acesta sa fie la cel putin 3 cm deasupra nivelului solului - altfel va prinde radacini altoiul si radacina nu va mai avea nici o influenta in dezvoltarea marului.

Plantarea merilor la adancimi mai mari are avantajul ca ancoreaza mai bine copacul; pe de alta parte, plantarea la adancimi mai mari decat cele la care au crescut in sera va duce la aparitia unor probleme la radacini.

Inainte de a umple groapa de tot cu pamant si compost, turnati un strat de balegar. Dupa plantare marul se uda din abundenta si se acopera la radacina cu un strat de paie sau alte materiale organice (fara buruieni), pentru a mentine umezeala.

- cand plantati puieti altoiti, pitici sau semipitici, aveti grija ca punctul de altoire sa fie cel putin la 3 cm deasupra pamantului;
- merii standard se planteaza la 9-10 m distanta unii de altii, soiurile semi-pitice
la 6-7,5 m si cele pitice la 4,5-6 m;
- dupa plantare, copacii se uda si se efectueaza taierile de formare.

meri antrenati

Ingrijire
Cultivarea marului cere multa rabdare si planuire. Daca doriti sa aveti o recolta
foarte buna, va trebuie sa tineti sub control insectele, bolile si alti daunatori care pot ataca copacul, sa fiti atenti la conditiile meteo si sa faceti efectuati taierile de formare anual. Desi prima recolta va veni peste cel putin 3 ani de la plantare, cand veti ajunge in final la momentul in care sa culegeti mere din copacul plantat chiar de dvs., veti vedea ca efortul a meritat.

- udati regulat merii tineri, mai ales pe cei din soiurile pitice si semi-pitice, pentru a fi siguri ca radacinile se dezvolta;
- inainte de a acoperi de tot cu pamant, puneti un strat de ingrasamant peste
radacini; acest strat trebuie innoit din cand in cand, iar toamna trebuie scos, pentru ca in el se pot adaposti soareci peste iarna;
- merii trebuie antrenati pe sarme sau spaliere inca din primul sezon de la
plantare;
- la copacii cu rod se fac taieri anual.
- sezonul de recoltarea a fructelor incepe de la mijlocul verii pana toamna tarziu,
in functie de soi.

Alegerea soiurilor pentru livada cu meri
Daca va hotarati sa faceti o livada cu meri, veti vedea ca exista zeci de soiuri de
mere din care sa alegeti. E bine sa va informati din timp care din ele se adapteaza mai bine climei din zona in care locuiti. Portaltoiul este cel care stabileste daca marul va fi pitic, semipitic sau standard. Merii pitici cresc pana la 2,5 - 3,6 m, cei semipitici pana la 5,4 m, iar cei standard pot ajunge pana la 6,6 m. In general se recomanda portaltoi de la soiuri semipitice, pentru ca cele pitice sunt mai sensibile la frig. Se stie in acelasi timp, ca acelasi portaltoi, combinat cu diferite soiuri, produce pomi de dimensiuni si capacitate de rezistenta diferite.

soiuri de mere

Inainte de plantare...
- alegeti soiuri rezistente pentru a micsora riscul de aparitie a viermilor si a altor
boli;
- plantati cel putin doi copaci din soiuri care infloresc in acelasi timp, pentru ca
sa se poata realiza polenizarea;
- cumparati puieti sau portaltoi de 1 an. Soiurile pitice si semi-pitice vor rodi in
3-4 ani, de cate 1-2 ori; soiurile normale vor rodi dupa abia 4-8 ani, de 4-5 ori.

Pregatire
- alegeti un loc aflat tot timpul in bataia soarelui, cu fertilitate moderata, usor
drenabil si cu buna circulatie a aerului.
- merii se dezvolta bine in majoritarea tipurilor de sol.