Miresmele naturale din locuinta

Zambilele i-au fascinat pe oameni inca din cele mai vechi timpuri. In jurul anilor 1800 existau deja cateva sute de sortimente ale acestei frumuseti parfumate. Astazi ne putem bucura de ele inca din luna decembrie, deoarece ele se gasesc in comert. Foarte deosebit este insa cand infloresc in vaze speciale fara a fi puse in pamant. Aceasta traditie este foarte veche, inca de cand bulbii acestor plante fragile nu faceau parte din categoria marfurilor comerciale. Ele infloreau foarte devreme in ghivece, de aceea erau cu atat mai mult apreciate si dorite.

Pe langa un bulb de zambila avem nevoie de un vas special din sticla, care are o forma bombata, iar mai sus, unde se aseaza bulbul, din ce in ce mai ingust. Aceste recipiente se gasesc in magazinele de specialitate, la colectionarii si pasionatii acestor flori sau in pietele de vechituri. Putem experimenta insa si utiliza paharele din bucatarie cu o forma mai aparte.

Recipientul din sticla trebuie umplut cu apa pana ce aceasta atinge usor bulbul zambilei. Apoi acesta se va pastra aproximativ 8 - 10 saptamani intr-o incapere intunecoasa, iar daca este posibil cat mai rece (nu mai mult de 10°C, dar in niciun caz sub 0°!). in tot acest timp trebuie verificat in mod regulat nivelul apei din vas sa nu scada. Trebuie avut grija ca bulbul sa nu stea in apa, deoarece exista pericolul ca acesta sa se strice, sa putrezeasca.

rozmarin coaja de mar zambile

Imediat dupa ce se formeaza o multime de radacini subtiri si dupa ce poate fii observat mugurele, recipientul poate fi adus intr-o alta incapere la caldura, insa trebuie sa stea in continuare la intuneric. Astfel, acesta trebuie acoperit cu ajutorul unui "capac" din hartie tare (carton). Atunci cand lastarul incepe sa impinga "capacul" poate fi descoperit si lasat sa se bucure de razele binefacatoare ale soarelui. Procesul de dezvoltare nu s-a incheiat insa: recipientul din sticla trebuie asezat in apa calduta. Dupa putin  timp veti observa cum incep sa creasca frunzele apoi sa inloreasca si sa imprastie un parfum primavaratic in intreaga incapere.

Rozmarinul, salvia sau cimbrisorul amestecate cu acele pinilor sau ale brazilor adunate la o plimbare in padure sunt potrivite pentru a reda camerei un aer proaspat. Acestea trebuie uscate si asezate pe un suport sau vas din ceramica de unde vor raspandi miresme imbietoare. De asemenea, foarte potrivite sunt si cojile de mar sau cele de portocala.

Cel mai frumos este sa adunam primavara si vara aceste plante in timpul unei iesiri in natura alaturi de cei dragi.

InCasa.ro