Nephrolepsis

NephroNephrolepsis exaltata este o feriga grandioasa cu frunze foarte divizate, cu tinuta ascendenta, apoi incovoiate si atarnate. Se compune dintr-o nervura centrala pe care sunt inserate foliolele de forme diferite, in functie de varietate. Acestea ating 60-80 de cm, iar foliolele masoara 4-10 cm lungime si 6-10 mm latime. Sunt lanceolate, dintate, adesea
dantelate, asemenea unui frunzis penant si lejer.
Din rizom emite stoloni, tije ce poarta muguri, care sunt capabili sa se inradacineze si sa produca noi plante.
Ca toate ferigile, Nephrolepsis necesita in toate sezoanele umiditate atmosferica, iar pentru corectare ghivecele se pun in farfurioare cu turba sau muschi. Speciile cu frunzis plumos, foarte fin divizat, necesita udari foarte dese in timpul verii si semiumbrire.
Temperatura favorabila pentru aceste plante este de circa 15 grade Celsius in timpul iernii. Vara se uda abundent, se adauga ingrasaminte solubile o data pe saptamana. Acest proces se reduce treptat la sfarsitul toamnei, cand ritmul de crestere al frunzelor tinere este incetinit si planta se pregateste pentru perioada de repaus.
Aceasta dureaza 4-5 saptamani si, la sfarsitul acestei perioade plantele se transplanteaza intr-un amestec de pamant format din doua parti pamant de frunze si o parte pamant bogat in humus si nisip.
Inmultirea este posibila prin stoloni.