Nu alungati ramele de gradina

rama

Ramele de gradina... arata urat si se mai si spune ca dauneaza plantelor. Ce-i drept, nu arata intocmai ca niste fluturi gratiosi, dar cu siguranta ar trebui sa va bucurati cand le zariti in gradina, pentru ca ele sunt un semn ca pamantul este bogat in substante nutritive.

Care credeti ca este cel mai usor mod de a spune daca pamantul din gradina este sanatos? Luati o lopata si intoarceti o brazda de pamant. Daca dedesubt numarati 3-4 rame de pamant care se zbat si cauta sa se ascunda, atunci puteti sta linistit - pamantul este bogat si productiv.

Cu cat aveti mai multe rame in gradina, cu atat este mai bine, pentru ca acestia au un rol foarte important in mentinerea fertilizatii, drenajului si texturii pamantului. Daca ramele nu se simt ca acasa in gradina dvs., atunci inseamna ca a venit timpul sa luati cateva masuri pentru a rezolva problema.

Ramele imbunatatesc calitatea solului si maresc capacitatea de dezvoltare a plantelor, transformand materiile organice precum compostul, frunzele uscate si balegarul putrezit in humus si resturi de la rame. Aceste doua elemente, combinate, reprezinta un adevarat graal pentru gradinarii care doresc sa aiba un sol excelent.

Nu aduceti rame din alte parti pentru a va "popula" gradina. Metoda nu va functiona. Mai bine adaugati pe pamant materii organice care vor atrage ele insele ramele. Puneti frunze taiate si compost pe pamant primavara si toamna si apoi astepta noii musafiri.