O schita de gradina rustica

Claude Monet

 

Daca va plac gradinile rustice cu farmecul lor inconfundabil atunci va ajutam sa va faceti singuri o astfel de gradina. Caracterizata prin multa culoare si diversitate ea este de fapt o combinatie intre plante perene, tufisuri si plante cu bulbi. Fata de gradina formala care cere multa simetrie si atentie, gradina informala sau englezeasca ofera mai multa libertate in alegerea plantelor sau formei straturilor de flori. Sunt foarte des intalnite florile de genul trandafirilor, margaretelor, nalbelor si bujorilor, in general plantele care cresc fara prea multa ingrijire din partea proprietarului.

 

Trecerea dintre imobil si gradina respectiva este realizat prin tufisuri plantate foarte aproape de fundatia casei si printr-o pergola de lemn alb plina de flori care sa faca intrarea in gradina mai interesanta si mai spectaculoasa. La fel de frumoase sunt si spalierele de metal pe care sa agatati diverse plante. Daca spatiul e mic puteti renunta la aleea de acces, optati mai degraba pentru o hortensie mare. Pentru o astfel de gradina veti nevoie de cel putin 6 ore de soare din plin.

 

Inainte de orice incepeti cu o bucata de teren mica, gradinile englezesti nu sunt prea mari ci mai degraba dragute si usor de intretinut. Daca in timp puteti sa o extindeti treptat o puteti face fara probleme.

 

Al doilea pas este sa imbunatatiti calitatea solului, asa ca folositi ingrasaminte organice de genul compostului. Nu uitati sa-l udati bine pentru a proteja radacinile si sa smulgeti toate buruienile care apar. Pentru udare alegeti cea mai simpla varianta aceea a irigatului automat, astfel se va evapora mai putina apa in aer, iar plantele vor beneficia de o cantitate egala de umezeala fara a rupe florile sau a pata frunzele.

 

Pozitionarea plantelor este de asemenea foarte importanta. Sunt preferate plantele native pentru a se acomoda mai repede si mai bine. Faceti-va un plan minim de organizare. Alegeti plantele care va plac in mod special, dar si pe cele care infloresc cel mai mult.

 

 

Specialistii va sugereaza sa alegeti flori de genul cu bulbi pentru primavara, de genul echinaceelor mov, a florilor indigo salbatic, adica baptisia australis, hemerocallis, salvia ruseasca sau asterului englezesc. Optati pentru plante de genul galbenelor care cresc rapid anul viitor din semintele care cad pe pamant. De asemenea galbenelele infloresc toata vara si toamna si culoarea lor galbena este foarte optimista.

 

Plante cu frunze interesante sunt alchemilla mollis, festuca ovina glauca. Evitati sa plantati trandafiri prea pretentiosi, indreptati-va atentia catre cei rezistenti la diferite boli.

 

Daca aveti pietre mari in gradina lasati-le acolo, vor completa de minune aspectul salbatic al gradinii si vor constitui punct de atractie si suport pentru plante. Pentru o oarecare aranjare sau punct de reper folositi bucati de gard alb din lemn care sa limiteze putin amalgamul de flori.

 

Puteti adauga si un accesoriu dragut de genul cosuletelor sau carucioarelor de gradinarit. Nu sufocati totusi spatiul cu prea multe obiecte pentru a nu crea efectul de spatiu de depozitare.

 

Puteti crea si mici alei prin gradina. Aleile pot fi din caramida, pietris sau lemn. Si aleile din iarba sunt dragute, dar necesita cosire sau tundere periodica.

 

gradinamea.ro