Oala Sarpaneva

sarpaneva potObiectele proiectate de Sarpaneva sunt cunoscute mai ales pentru abilitatea de a combina forma si functionalitatea, fara ca una dintre aceste doua atribute sa piarda in fata celeilalte. Oala caserola finlandeza este exemplul perfect in acest sens.

Proiectata in anul 1960 de catre Timo Sarpaneva, oala are un maner din lemn, care poate fi utilizat atat pentru a o transporta dintr-un loc in altul, cat si pentru a amesteca in mancare, fara a fi nevoie sa ridicati capacul. Sarpaneva a fost inspirat de catre bunicul sau fierar pentru a crea acesta versiune moderna a vechii oale din fonta, care a devenit ulterior un model clasic, castigand medalia de argint la trienala din Milano in anul 1960 si fiind reprezentata in colectia V&A.

Designerul a declarat ca ideea a fost pur si simplu aceea de a regandi un obiect traditional intr-un fel care sa nu fie prea futurist si care sa poata fi folositor. Recipientele din fonta emailata sunt perfecte pentru a fierbe mancarurile pe perioade lungi de timp si, pentru ca emailul impiedica lipirea, acestea pot fi folosite si pentru carne si peste. Oricat ar fi vasul de ars, dupa folosire, curatarea lui nu trebuie sa va ingrijoreze: lasati-l la inmuiat o perioada si resturile vor fi eliminate cu usurinta.

Sarpaneva a fost una dintre personalitatile principale care au stat in spatele reputatiei excelente pe care Finlanda a avut-o in domeniul designului in anii '50. Si-a inceput cariera lucrand in sticla si si-a extins domeniul de activitate incluzand portelanul si textilele. A fost antrenat ca designer grafic, iar Andy Warhol a spus candva ca materialele lui reprezinta piese de arta care ar trebui inramate precum picturile.

In anul 1951 a castigat medalia de argint cu un ceainic in forma de cocos, cariera sa prinzand avant. Articolele de masa Suomi din portelan fin se afla inca in productie si sunt expuse in Paris, la Pompidou, ca exemplu de design contemporan. In anii '70, Salvador Dali s-a numarat printre artistii proeminenti invitati sa produca modele in editie limitata ale acestor farfurii.

Oala Sarpaneva are, de regula, o capacitate de trei litri, insa cu ocazia aniversarii de 50 de ani de la existenta, Iittala, care detine licenta asupra acestui produs, a emis un vas de patru litri. Tim Parker, un agent Iittala in Marea britanie, spune ca: "foarte multe articole casnice proiectate in anii '60 au ajuns in muzee si chiar daca sintagma design clasic este deseori vehiculata, produsul lui  Sarpaneva merita cu adevarat acest titlu. Este la fel de potrivit intr-o bucatarie moderna cum a fost si in cea a anilor '60."

Corina Dovinca
InCasa.ro