Obtinerea rasadurilor de legume

 

Legumele ce se cultiva mai frecvent prin rasaduri sunt : rosiile, vinetele si ardeii, care au cerinte mai mari in ce priveste caldura si necesita o perioada mai mare de vegetatie pana cand se recolteaza.

Prin rasaduri se cultiva si plante mai putin pretentioase, ca de exemplu : varza, conopida, gulia, pentru a se obtine productii timpurii. De asemenea se mai cultiva si prazul, ceapa de apa, telina, castravetii, si dovleceii, tot in acelasi scop.

Realizarea rasadnitelor presupune sa dispuneti de urmatoarele materiale: gunoi de grajd proaspat si nefermentat, pamant de rasadnita (de "telina"), tocuri de lemn, geamuri, rogojini.
Gunoiul de grajd se foloseste pentru incalzire (constituind o rasadnita calda).

Cel mai bun este gunoiul proaspat de cal, acesta intrand repede in fermentatie si ofera cantitatea cea mai mare de caldura. Se poate folosi si gunoi proaspat de vite, fiind indicat sa se amestece cu gunoi de cal.

Avantajele folosirii gunoiului de grajd sunt numeroase, printre care : costul scazut, nu necesita instalatii speciale, iar dupa ce a fost folosit poate fi intrebuintat la producerea de mranita sau ca ingrasamant suplimentar.

Pamantul de rasadnita, sau de telina, cum mai este denumit, trebuie sa fie pregatit inca din timpul verii, in felul urmator : dintr-un loc inierbat, pajisti, izlazuri, etc., se vor face brazde groase de 10-12 cm si lungi de 20-30 cm. Acestea se vor aseza in gramezi, unele peste altele, cu iarba la iarba, intr-un loc umbrit, udandu-se din timp in timp pentru a putea putrezii mai usor. Dupa putrezire rezulta pamantul de telina care se amesteca in anumite proportii (vezi mai jos) cu mranita si nisip.

In lipsa unui loc inierbat se pot taia brazde dintr-un camp de lucerna sau trifoi. Nisipul se foloseste pentru a face ca pamantul de rasadnita sa fie mai permeabil si mai usor.