Pamantul si fertilizarea plantelor

 

Pamantul pentru flori se gaseste aproape in toate locurile, de la florarii pana la supermarket-uri, insa nu trebuie sa alegeti la intamplare pamantul. Tipurile de pamant se diferentiaza dupa substantele nutritive pe care le contin. Pe ambalaj sunt mentionate speciile de plante pentru care este bun pmaantul.

Un pamant bun, in genera, trebuie sa fie proaspat, afanat si sa-si pastreze pentru un timp indelungat aceasta structura. Cel mai indicat este pamantul alcatuit dintr-un amestec de turba cu pamant de frunze, pamant de telina, mranita si nisip.

Turba simpla nu este indicata pentru termen lung deoarece are un pH prea acid pentru unele specii si un continut redus in substante nutritive esentiale pentru dezvoltarea altor specii de plante. Un alt inconvenient este acela ca la udarea excesiva turba are o capacitate prea mare de retinere a apei, ceea ce favorizeaza putrezirea radacinilor. Este recomandat sa fie folosita in amestec cu alte tipuri de pamant.

Este un lucru cunoscut acela ca toate plantele decorative trebuie sa fie fertilizate periodic, in functie de specie. Fertilizarea se poate realiza fie cu substante lichide care se dilueaza in apa, fie cu bastonase sau chiar granule. Respectati concentratia de pe ambalaj pentru a nu avea probleme mai tarziu.

Inainte sa fertilizati plantele trebuie sa udati putin pamantul inainte pentru a nu fi afecatat planta in cazul in care concentratia este prea mare. Pe perioada de iarna majoritatea plantelor intra in repaus si vor necesita o fertilizare mai rara. Insa daca plantele sunt tinute in conditii de camera la temperaturi in jurul valorii de 20°C va trebui sa le udati si sa le fertilizati in continuare, insa putin mai rar ca vara.