Pancratium

PancratiumFamilia: Amarilidaceae
Aspect: Erbcee
Perioada de inflorire: Primavara tarziu - vara
Expunere: Plin soare
Udare: Abundenta

Sunt plante perene, bulboase, cu frunze asemanatoare cu o panglica, al caror colorit variaza intre verde si albastru si cu flori foarte parfumate. In acest gen se inscriu aproximativ 15 specii.

Cultivare: dificultate medie. Plantele de ghiveci se cultiva toamna, iar cele de sera in aprilie. Trebuie asezate in raza de actiune a soarelui, dar protejate de vant. Udarile se recomanda a fi regulate si abundente, mai ales in perioada de inflorire a plantei, cand se administreaza si un ingrasamant lichid o data pe saptamana. Este indicat sa se planteze in octombrie sau noiembrie, intr-un compost usor fertilizat si bine drenat.

Reproducere: Se inmultesc prin divizarea bulbilor si plantarea acestora intr-un compost obisnuit, iar inflorirea are loc dupa 3 - 4 ani. Insamantarea - o alta modalitate de reproducere - se va realiza in martie, intr-un compost special si la o temperatura de 16 C.

Pericole: In absenta unui drenaj bun al apei este posibila deteriorarea si chiar distrugerea totala a plantei. Intre parazitii care ataca aceste plante se inscrie paduchele verde, care poate fi eliminat prin insecticide pe baza de piretru.

Specii si soiuri: Pancratium illyricum, Pancratium maritimum