Pregatirea gradinii pentru iarna

toamnaLucrari de toamna in gradina. Pregatirea plantelor pentru sezonul rece.

Cu toate ca toamna avem foarte multa treaba in gradina, ne putem delecta si putem admira frumusetea plantelor si multitudinea de culori calde. In serile racoroase de toamna ne putem relaxa in gradina, la un pahar de vin, admirand jocul de culori in lumina apusului. Zilele devin tot mai scurte, acesta fiind un semn ca trebuie sa ne ocupam de pregatirea pamantului si a plantelor pentru iarna.

Taierea arbustilor si a tufelor

Dupa ce se recolteaza roadele din gradini, arbustii si tufele de zmeura, mure sau rozincini trebuie taiate. Acelasi lucru este valabil  si in cazul trandafirilor si in cel al gardurile vii. Acestea din urma pot fi taiate in diferite forme pentru a reda gradinii Dvs. un aspect cat mai ingrijit. Pentru a va proteja de posibilele zgarieturi folositi manusi, astfel munca Dvs. va fi mai usoara si mai placuta.

Pregatirea plantelor pentru gerul iernii

Pentru protejarea trandafirilor se amesteca resturi vegetale proaspat maruntite cu scoarta de copac. Aceasta stopeaza cresterea buruienilor nedorite, mentine umiditatea pamantului si regleaza temperatura solului. Acestui amestec pot fi adaugate resturi de iarba. Gazonul trebuie tuns inaintea primului ger, astfel riscul formarii mucegaiului de gazon este mai redus.

Plantele sensibile si care nu rezista pe durata iernii trebuie depozitate in locuri unde nu pot fi afectate de temperaturile scazute: in pivnita, in garaj sau in casa. Aceste plante au decorat in timpul verii gradina, terasa sau balconul. In zilele in care nu este ger  incaperile trebuie aerisite cateva ore, iar din cand in cand plantele udate. Lunile de iarna in care plantele stau la adapost, le ajuta sa se regenereze. De asemenea, igiena plantelor este extrem de importanta. Frunzele uscate si ingalbenite trebuie indepartate din cand in cand, iar crengutele bolnave  taiate. Plantele trebuie stropite impotriva daunatorilor inca din timpul verii, cand acestea stau afara. Astfel, putem impiedica insectele sa patrunda in interiorul casei.

Foto: garten-informationen.de; hauptsachegarten.de

InCasa.ro