Prepararea alifiilor

prepararea alifiilorAlifia de coada soricelului

Alifia de coada soricelului se prepara astfel : se infierbanta bine 90 gr. de unt nesarat sau untura de porc, dupa aceea se adauga 15 gr de flori de coada soricelului proaspete si taiate marunt, se lasa sa sfaraie scurt in grasime, se amesteca si se da tigaia deoparte, lasandu-se la macerat pana a doua zi, cand se incalzeste usor, se strecoara prin tifon si se introduce ţn borcan uscat, care se pastreazŃ la frigider. Cu aceasta alifie pot fi tratati hemoroizii.

Alifia de sanziene

Alifia de sanziene se prepara astfel : 1 kg unt, margarina sau untura de porc fara sare, se topeste. Se pun florile de sanziene taiate marunt, circa 2 pumni si se adauga 50 gr ceara de albine, se amesteca cu o lingura din lemn pana se coloreaza in maroniu, apoi se ia de pe foc si se lasa la macerat pana a doua zi, cand se incalzeste usor si se strecoara cu ajutorul tifonului. Se pastreaza la frigider, in cutii sau borcane.

Se trateaza prin masare sau frectie urmatoarele boli : bolile de piele, ale gusii, ale glandei tiroide, ulceratiile canceroase, tumoarea canceroasa de pe laringe. In acest ultim caz se foloseste si ceaiul preparat din 300 gr flori de filimica, 100 gr coada soricelului, 100 gr urzica, la 2 l de apa, care se bea cu inghitituri mici din 20 in 20 de minute.

Alifia de galbenele

Se iau 2 pumni de flori, frunze si tulpini, se vor taia marunt, se vor pune in 1 kg unt, margarina sau untura de porc, fara sare, 50 gr ceara de albine, iar cu o lingura din lemn se va amesteca pana capata culoarea maronie, apoi se lasa la macerat pana a doua zi, cand se incalzeste si se strecoara prin tifon. Se tine la frigider in borcane sau cutii.

Se trateaza prin masarea usoara a zonei afectata: varicele, flebita, ulcerul varicos, diverse fistule, degeraturile, arsurile, cancerul mamar, leziuni ale sanului, se reduc cicatricile, impotriva ciupercilor de la picioare, a umflaturilor, abceselor, pustulelor, reumatismului.

Alifia de musetel

Se prepara ca cea de galbenele si se foloseste pentru masaj in cazul hemoroizilor, vindecarea ranilor.