Protectie naturala impotriva daunatorilor

gradina legume

 

Puteti avea o gradina multifunctionala daca veti planta flori si ierburi in gradina cu legume. Astfel va veti bucura din plin de gradina dumneavoastra mica care va va oferi legume gustoase, dar si flori frumos mirositoare. Plantarea in combinatie a legumelor si florilor este un concept  mai vechi de biodiversitate intalnit in gradinarit cu rezultate foarte bune.

 

Nu exista nici o intredictie pentru plantatarea legumelor impreuna cu florile.  Ba mai mult, gradina dumneavoastra va beneficia de aceasta varietate. Stiati ca unele flori si ierburi aromatice ofera protectie naturala legumelor dumneavoastra? Acestea din urma vor fi protejate de insecte si astfel vor deveni mai productive.

 

Va enumeram cateva din beneficiile oferite de aceasta schema de plantare mixta. Dupa cum se stie legumele nu au intotdeauna flori foarte atragatoare care sa faca insectele doritoare sa le viziteze si polenizeze in acelasi timp. Deci un pic de ajutor in acest sens nu le strica. Asigurati-va ca albinele vor gasi usor plantele cu legume, plantand printre ele flori cu concentratie mare de nectar sau cel putin cu niste culori atragatoare de genul albastru, galben sau alb. Florea-soarelui, dar si nemtisorul sau pintenasul, carciumaresele, menta, planta cosmos si sangele voinicului sau latirus sunt optiuni perfecte pentru atragerea polenizatorilor.

 

Nu toate insectele sunt daunatoare pentru gradina de legume, de exemplu buburuzele sau gargaritele de gradina sunt perfecte pentru a mentine un echilibru in numarul si speciile de insecte care populeaza spatiul verde. Folositoare sunt si libelulele. Daca le oferiti plante ca patrunjelul, mararul, coriandru si flori din familia aster veti atrage insecte care sa va protejeze straturile de legume.

 

Daca doriti sa folositi plante care sa va apere culturile de daunatori puteti incerca cu levantica pentru a tine la distanta fluturii de varza, cu planta limba mielului veti distruge daunatorii rosiilor, muscata pletoasa e perfecta pentru a indeparta buburuzele japoneze, gandacii de Colorado care ataca cartofii sunt dezarmati de prezenta levanticai, iar salvia va poate salva de prezenta musculitelor de morcovi si insectelor de varza.

 

Puteti folosi de asemenea nicotina pentru a distruge insectele. Daca nici una din aceste solutii nu sunt viabile inseamna ca va trebui sa folositi ceva chimicale pentru a scapa de daunatori.

 

Combinatiile de legume si flori vor da un aspect original si salbatic gradinii dumneavoastra.

 

gradinamea.ro

Iulie 2007