Protejarea plantelor de inghet si frig excesiv

ramuri inghetate

frunza inghetata

Cum sa va protejati gradina de frig, pe perioada de iarna...

Nimic nu este mai caracteristic pentru anotimpul rece decat inghetul puternic, care creaza o haina alba, sclipitoare peste toate plantele din gradina. Desi efectele inghetului pot fi frumoase, acesta este o problema majora pentru gradinari pentru ca provoaca daune lastarilor noi si ucide plantele fragile.

Efectele frigului
Cand vremea este rece si mai ales atunci cand temperaturile scad sub 0C, apa din celulele plantelor ingheata si se deterioreaza. Plantele atinse de inghet sunt usor de observat - ramurile tinere se ofilesc, se innegresc si se deformeaza. De multe ori plantele perene devin maronii iar frunzele plantelor sensibile la frig devin translucide. Problemele cauzate de inghet se agraveaza si mai mult dupa rasarit, cand soarele dezgheata rapid plantele, ducand la ruperea peretelui celular.

Si plantele perene (nu numai) care sunt rezistente la inghet pot fi afectate de perioadele lungi de frig puternic, cand pamantul ingheata. Radacinile nu mai pot prelua apa din pamant si planta moare din lipsa de umiditate. Perioadele tarzii cu temperaturi foarte scazute si ingheturi, care pot aparea in lunile de primavara pot afecta productia de fructe pentru ca bobocii florilor ingheata si cad.

sera e ideala pentru protejarea plantelor

gradina sub patura de zapada

in sera, plantele au destula lumina si caldura

Reducerea daunelor produse de frig
Prevenirea este mai buna decat orice tratament:
- evitati sa plantati in gradina plante cu foliaj auriu sau marmorat, pentru ca acestea sunt de cele mai mult ori plante sensibile la frig;
- alegeti plante despre care stiti ca sunt rezistente la temperaturile din zona in care locuiti;
- evitati substantele fertilizatoare bogate in nitrogen; acestea incurajeaza dezvoltarea unui foliaj care este deosebit de sensibil la frig;
- daca totusi ati plantat in gradina plante sensibile, aveti grija ca acestea sa fie plantate intr-un loc ferit (sub copaci mari, printre tufe sau langa peretii casei) si luati masuri de protejare a lor;
- nu taiati copacii toamna sau in lunile de iarna; nu indepartati ramurile batrane pentru ca acestea vor proteja coroana centrala a arborelui si vor prelua daunele provocate de inghet; deci, nu uitati, daca taiati copacii toamna ramurile tinere ale copacului vor fi mai afectate.

Protejarea plantelor
Modurile de protectie impotriva efectelor frigului depind de tipul de planta si de mediul in care a cescut.

Protejarea plantelor cu paie. Plantele care sunt antrenate pe pereti sau pe spaliere, precum si cele sensibile care sunt plantate in zone deschise pot fi protejate cu panouri. O alta metoda este acoperirea cu un strat de frunze sfasiate si/sau paie si prinderea lor cu o sarma, pentru a nu fi luate de vant. Bulbii, cepele si plantele anuale trebuie acoperite cu un strat gros de balegar, paie sau frunze vechi pentru a evita inghetarea pamntului. Primavara, ramurile noi vor fi protejate cu un strat subtire de paie.

Si pentru plantele perene este benefic un strat gros de paie in jurul radacinilor; pamantul nu va ingheta si plantele vor avea destula umezeaza cat sa nu se deshidrateze.

Plantele sensibile trebuie crescute de la inceput in ghivece (sau macar mutate pe perioada de iarna) si aduse in casa cand afara este foarte frig. Taiati butasi de la cele care nu pot fi cultivate in ghivece si tineti-le in sera, pentru a le planta in primavara.

Protejati coroanele si trunchiurile arbustilor cu mai multe straturi de folii speciale intre care asezati paie.

Ghivecele din sera. Pentru plantele care raman afara alegeti ghivece rezistente la inghet. Pentru mai multa protectie duceti-le intr-o sera sau pe o terasa. Pe cele pe care nu le puteti muta, asezati-le pe niste pietre sau caramizi, pentru a nu se aduna apa la radacinile plantei.

Ingrijirea plantelor bolnave
Daca plantele dvs. au inghetat asta nu inseamna ca nu le mai puteti salva - multe isi vor reveni in timp. Iata si cateva sfaturi:
- protejati plantele inghetate de soarele puternic; daca nu le puteti muta, acoperiti-le cu o folie neagra;
- primavara taiati ramurile inghetate pana la primul punct in care inmugureste, pentru ca boala sa nu se raspandeasca si pentru a incuraja aparitia lastarilor tineri;
- aplicati un fertilizator echilibrat (cu parti egale de nitrogen, fosfor si potasiu) pentru a stimula dezvoltarea ramurilor noi;
- mutati in sera plantele mici, sensibile la frig; multe din ele isi vor reveni si vor da lastari noi, daca nu au fost expuse mult timp la temperaturi scazute, umezeala sau frig.

Zapada
Partea buna a zapezii, in gradina, este ca actioneaza ca un strat protector, aparand plantele de frig si inghet; totusi, un strat prea gros de zapada poate rupe ramurile, de aceea este bine sa stim ce sa facem cand intervine aceasta situatie.
- scuturati zapada de pe ramurile copacilor mari, tufelor sau de pe gardurile vii, pentru ca sa nu fie deformate de greutatea acesteia;
- dati la o parte zapada de pe acoperisul serei pentru ca sa poata sa patrunda lumina;
- daca ramurile bradului din gradina (sau alt copac) s-au lasat sub greutatea zapezii, scuturati-le si legati-le cu sfoara; daca se rup, nu vor creste in locul lor altele;
evitati sa calcati pe zona de gazon care este acoperita de zapada pentru ca acest lucru strica structura ierbii si ofera un mediu propice de dezvoltare pentru ciuperci.

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro