Puterea apei

alahambraDetaliile realizate cu ajutorul apei transforma gradina intr-un paradis, datorita sentimentului de putere si a fascinatiei pe care le transmit. Apa, prezenta sub forma fantanilor sau a iazurilor, de mici sau de mari dimensiuni, reprezinta un element vital, obligatoriu pentru orice gradina. Una dintre cele mai simple si mai intense placeri ale copilariei este contactul cu apa - scaldatul, placere care se mentine pe tot parcursul vietii. Fascinatia dintotdeuna a omului pentru acest element a condus la crearea unui loc special, de-a lungul celor trei mii de ani ai istoriei gradinaritului.

Paradisul descris in Coran este reprezentat de o gradina simbolica, impartita de chahar bagh in patru rauri (Nota: chahar bagh - design simbolic creat prin intersectarea a doua linii. Este modelul care descrie si gradina originala din Biblie, cartea Genezei (2:8-14). Frumusetea si calitatile racoritoare ale apei erau la mare pret in Persia. Apa era aceea care racea aerul cald al desertului si umplea solul arid de viata. Gradinile Generalife si palatul Alhambra din Granada sunt exemple vii ale caracteristicilor deosebite ale apei islamice.

Piscinele care reflecta apa, fantanile arteziene din care tasnesc jeturi zgomotoase de apa, micile santuri de scurgere cu apa lina, decorate in stil oriental, bazinele de jeturi de apa sub presiune - toate sunt uimitoare, atat prin efectele pe care le creaza, cat si prin ingineria de productie.

Atunci cand se decid sa introduca un element de acest fel in gradinile lor, majoritatea proprietarilor au in vedere bazinele de inot informale. Cele mai multe dintre acestea sunt inspirate din stilurile orientale, chinezesc si japonez.

Stilul chinezesc San Shui (care se traduce textual prin: "munti-apa"), initial folosit in pictura si extins ulterior la arhitectura peisagistica, in mod special la gradini, a fost preluat de majoritatea populatiilor lumii (de americani, mai cu seama), devenind un exemplu de urmat in amenajarea gradinilor. Cele doua elemente: "pietrele" si "apa", au fost introduse cu generozitate in gradinile chinezesti, ridicate cu secole in urma la dorinta imparatilor vremii, de catre oficialii acestora, cu un efort  uimitor si cu resurse nemaipomenite.

Pietrele infatiseaza muntii si personifica principiul masculin yang, iar apa pe cel feminin yin. Yin si Yang se genereaza si se sustin reciproc, cheia atingerii intelepciunii constand in gasirea modalitatii de a le tine in echilibru pe cele doua. Muntele si apa simbolizeaza idealul cuplu yang-yin, in cultura chineza. Acestia sunt polii principali care constituie o entitate, contraste unite in formarea perfectiunii. Astfel, combinatia dintre cele doua elemente confera spatiului echilibru, un aer meditativ si calm.

Punerea in practica a acestei ecuatii magice a fost incurajata in construirea unora dintre gradinile japoneze zen budiste ale manastirilor, inlocuindu-se, in mod simbolic, apa cu nisipul imaculat. Designul si conceptia gradinii Zen transmit: simplitate, echilibru, armonie si lumina. Principiile riguroase aduc un omagiu naturii, iar grija pentru detalii si imbinarea elementelor componente (apa, pietrele, nisipul, plantele, copacii, podetele etc.) joaca un rol esential in crearea acelui echilibru ordonat, care confera frumusete si naturalete spatiului.

Photo: wikipedia.org (Gradina Alhambra)

Corina Dovinca
InCasa.ro