Repausul si iernarea plantelor de camera

plante de cameraIn functie de originea lor, plantele au nevoie de conditii uniforme pe parcursul anului, sau dimpotriva cu perioade marcate cu frig si seceta care le determina sa intre intr-o perioada de repaus mai mult sau mai putin important in viata plantei. Multe plante au nevoie de odihna, atat pentru formarea florilor cat si pentru a se mentine intr-o stare mai buna.
Pentru a se mentine in repaus, in aceasta stare de odihna, pe durata a circa 2-3 luni (poate si mai mult), plantele au nevoie de conditii diferite, in functie de exigentele speciei: fie locuri luminoase si reci, fie spatii intunecoase , calde sau reci; alimentarea cu hrana si cu apa, redusa sau chiar oprita.
Deoarece cea mai mare parte a plantelor de camera provin de la tropice, ele se simt bine la noi primavara si vara, anotimpuri cu lumina si cu caldura multa, iar toamna si iarna sufera din cauza insuficientei acestor factori. De aceea ele au tendinta sa intre intr-o perioada de repaus evidentiat de faptul ca inceteaza sa emita lastari noi, iar cei pe care ii are deja nu mai cresc in lungime. Multor plante tropicale le-ar conveni caldura din camerele noastre de locuit, dar lumina putina si aerul uscat nu le priesc. Ele trebuie ajutate sa se odihneasca, sa suporte bine aceasta pauza, cu doze reduse de apa si de hrana si, daca este posibil, temperaturi mai scazute decat cele obisnuite. Intrucat iarna, lumina din camera este mult diminuata, trebuie sa avem grija ca aceste plante sa fie asezate in locuri cat mai luminoase cu putinta.
Plantele originare din zonele aride, cum sunt cactusii, agava, aloe, sanseviera este bine sa petreaca iarna la temperaturi destul de scazute, pentru unele chiar 2-5 grade Celsius, si aproape fara sa fie udate. Aceasta odihna le va face ca in primavara sa se invioreze rapid, sa aiba cresteri viguroase si flori dintre cele mai frumoase.
De asemenea o serie de specii subtropicale-leandrul, dafinul, pitosporum, aucuba-au nevoie iarna de un repaus mai sever, perioada in care se tin in camere racoroase-5-10 grade Celsius- si pe cat posibil cu lumina multa. Ele pot suporta si temperaturi negative, dar acest lucru este posibil numai pentru o scurta perioada, si au acelasi comportament ca si majoritatea cactusilor, pentru care racoarea din timpul iernii si implicit repausul sunt extrem de importante pentru formarea florilor de mai tarziu.
Alta categorie de plante de camera ce necesita un repaus categoric, sunt cele care au in pamant formatiuni tuberoase de tipul bulbilor, tuberculilor si rizomilor. La sfarsitul repausului, din mugurii aflati pe aceste organe vor creste noi frunze si flori. Caladium Bicolor, Begonia tuberosa, Achymenes grandiflora, Hippeastrum vittata, Bletia hyacintina sunt numai cateva exemple de specii foarte ferme in privinta repausului. Conditiile necesare desfasurarii acestui proces sunt: stoparea udarii si mentinerea organelor tuberoase la intuneric si temperatura de 10-14 grade Celsius. Ele pot ramane in pamantul din ghvece, sau se scot si se pun in cutii din scandura sau carton intr-un substrat de turba sau de nisip, care trebuie sa-si mentina o foarte usoara umezeala, pentru a impiedica deshidratarea lor. La sfarsitul repausului-februarie, martie, aceste organe subterane se curata, eventual se separa sau se divizeaza in scopul inmultirii, si se planteaza intr-un pamant proaspat, dupa care se uda si se tin la caldura camerei.
Iarna, plantele de camera se confrunta deseori cu aerul prea uscat din incaperile incalzite. In aceasta situatie, planta elimina prin transpiratie cantitati mari de apa si lucrul acesta presupune folosirea de energie in plus, si evident slabirea plantei. Umiditatea trebuie asigurata prin aerisiri repetate, cat si prin alte procedee clasice.