Sofran - mirodenie si medicament

stamine sofran

sofran

 

 

Sofranul da un aspect placut mancarii, iar  aroma sa este speciala. Este folosit constant la prepararea produselor de patiserie, mancarurilor cu orez si peste. Sofranul se afla printre cele mai scumpe mirodenii din lume deoarece pentru obtinerea unui kilogram de sofran este nevoie de 100.000 de flori, iar fiecare floare contine doar trei stamine.

 

Sofranul este utilizat inca din antichitate in tratamentul multor boli.  Acesta are un efect terapeutic demonstrat prin studii moderne. Astfel, daca este adaugat in mancare are efect tonic asupra inimii, sistemului respirator si mai ales efect  antitumoral. Sofranul are proprietati antioxidante si anticancerigene De asemenea are proprietati antiinflamatorii, este un bun stimulent digestiv. Din aceste motive sofranul este utilizat in industria farmaceutica la prepararea unor tincturi cu efect antiinflamator si efecte sedative.

 

 

Grecii si arabii foloseau sofranul si ca afrodisiac pentru ca are proprietati similare hormonilor. De asemenea romani adaugau sofran in apa de baie. Legendele spun ca in Evul Mediu femeile foloseau pomezi de par cu sofran pentru a fi mai atragatoare. In prezent este indicat in tratamentul impotentei si sterilitatii.

 

In medicina populara este folosit pentru taierea poftei de alcool.            

 

Ca orice condiment trebuie folosit cu moderatie.

 

gradinamea.ro

Septembrie 2007