Stergerea de praf a plantelor de interior

Sfaturi pentru ca plantele dumneavoastra sa fie si sa arate sanatoase.

curatarea plantelor de interior cu un jet de apaVa ganditi probabil ca aveti destula treaba prin casa (stersul prafului si al geamurilor, scuturatul covoarelor, etc.) pentru ca sa va mai ocupe timpul si curatarea plantelor de interior. Pana la urma, ele cresc in pamant, asa ca nu va dati seama de ce frunzele nu trebuie sa fie deloc acoperite cu pamant. Cei care au avut perioade in care au lipsit de acasa chiar si numai doua saptamani, stiu ca praful se aduna foarte repede, iar un strat de praf pe frunze, indiferent cat de mic ar fi, blocheaza lumina si impiedica planta sa realizeze cum trebuie procesul de fotosinteza (pentru cei care nu stiu, fotosinteza este procesul prin care planta se hraneste; fara fotosinteza, planta este pe moarte). O planta curata, care primeste suficienta lumina este o planta sanatoasa, mai rezistenta la boli si la atacul daunatorilor.

Prin urmare, curatarea periodica a frunzelor va aduce beneficii pentru plantele pe care le indragiti atat de mult si va da un aspect mult mai placut interiorului.

Cat de des trebuie sa curatam plantele?
Aceasta operatie depinde de cat de mult praf este in aer. Casele aflate pe stazi neasfaltate sau in zone care se afla in constructie vor trebuie sa isi curete plantele mai des. Cel mai bun mod de a stii cand e momentul, este sa stergeti frunza cu degetul; daca se simte un strat de praf care nu poate fi indepartat daca suflati peste el, atunci acesta trebuie indepartat cu o carpa.

Cum sa curatam plantele?
Pulverizarea cu apa
Este cea mai usoara metoda de a curata plantele de interior; nu trebuie decat sa luam ghivecele, sa le bagam in cada si sa le stropim cu un jet foarte usor de apa. Testati calitatea apei mai intai, si aveti grija sa fie calduta - apa rece sau fierbine dauneaza plantei.

Daca plantele sunt foarte murdare, frunzele pot fi stropite cu o solutie de apa cu putin sapun, dupa care clatiti-le cu apa curata. Amestecul trebuie sa fie de 1/4 lingurita de sapun la 1 litru de apa.

Plantele mici, care nu pusorta greutatea jetului de apa, indiferent cat de slab ar fi acesta, pot fi curatate foarte simplu: tineti baza plantei si bagati coroana intr-o galeata cu apa calduta, agitand-o putin, pentru ca frunzele sa se curete mai bine. Inainte de a face aceasta operatie, e bine sa udati planta, pentru ca pamantul sa nu se reverse afara din ghiveci; o alta solutie este sa bagati baza plantei, cu tot cu ghiveci intr-o punga de plastic.

Inainte de a aseza ghiveciul la locul lui, lasati frunzele sa se usuce.

stergerea plantelor de prafStergerea frunzelor
In cazul plantelor care sunt prea mari pentru a fi duse in cada, exista alta metoda la fel de simpla: stergeti frunzele cu o carpa umeda.

Inlaturarea prafului cu pensula
La plantele cu tepi sau care au frunze lipicioase sau cu tepi, indepartarea prafului poate fi o pacoste. Un exemplu in acest sens sunt violetele africane, care nu suporta sa le fie udate frunzele sub nici o forma (nici sterse cu o carpa umeda, nici pulverizate). In acest caz, folositi o pensula cu par moale pentru a indeparta praful.

Curatarea si taierea frunzelor
Atunci cand ''spalati'' frunzele este un moment bun pentru a le indeparta pe cele uscate, ingalbenite sau arse pe margini. Daca frunza patata se desprinde usor, indepartati-o cu mana; altfel, folositi o pereche de foarfeci.

Indepartati si frunzele cu margini innegrite sau arse, care apar de obicei la plantele care au fost lasate fara apa mult timp. O alta metoda este sa taiati numai marginile maro; frunza va arata normal daca veti taia pe conturul natural al acesteia.

Curatati si ghiveciul
Acum ca tot ati depus atata efort pentru spalarea plantelor, ar fi pacat sa lasati treaba la jumatate. O planta sanatoasa are nevoie si de un ghiveci curat.

Este posibil ca sarea si substantele minerale din apa si/sau ingrasamant sa fi format un cerc albicios in jurul buzei ghiveciului, caz in care trebuie sa scoateti planta cu tot cu ghemul de radacini pentru a curata corect ghiveciul. Spalati vasul intr-o solutie cu innalbitor (1 parte inalbitor la 10 parti apa) si stergeti reziduurile de sare cu ajutorul unei periute de dinti cu par tare. Clatiti bine ghiveciul inainte de a replanta floarea.

Desi la inceput spalarea si curatarea frunzelor si ghivecelor par a fi operatii care iau mult timp, veti vedea ca acestea sunt conditi necesare care trebuie indeplinte pentu ca plantele de interior sa fie sanatoase si sa arate bine.

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro