Straturi inaltate pentru florile din gradina

straturi inalte cu flori

straturi de flori B

Straturile inaltate ofera dinamism unor zone plate, lipsite de nuante verticale. Ele separa diferitele zone ale gradinii, protejeaza plantele de animalele zburdalnice, permite controlul mai bun asupra compozitiei solului.

Ele sunt avantajoase atat prin estetica lor, cat si prin usurinta cu care plantele pot fi ingrijite. Cei care si-au petrecut ore in sir stand aplecati in soare si smulgand buruieni, vor realiza poate mai bine avantajele acestui tip de straturi.

Cum se construiesc?

Pentru inceput, se traseaza forma stratului cu ajutorul unor bete infipte in pamant, intre care legam o sfoara. Pamantul se sapa cu o cazma, pentru a ii asigura un bun drenaj.
Bordura stratului se poate construi din materiale diferite, in functie de preferinte: caramida, bolovani, beton, busteni, scanduri. E bine ca bustenii sau scandurile sa fie tratati pe partea de interior cu ulei de in, si lasati sa se usuce, in acest fel vor rezista mai mult. Indiferent de materialul ales, bordura nu trebuie sa permita scurgerea pamantului sau a unei cantitati mari de apa, de aceea bolovanii, caramizile sau bustenii se vor aseza cat mai strans iar spatiile care raman se vor umple cu ciment. In acelasi timp, structura trebuie sa fie suficient de rezistenta pentru a nu ceda sub greutatea pamantului din interior. In partea de jos, aproape la nivelul solului, se vor lasa spatii mici, eventual cu ajutorul unor tevi incorporate in bordura, pentru a permite scurgerea excesului de apa.

In momentul in care bordura este gata iar cimentul uscat, se adauga pamantul in interior si se niveleaza. Acesta va fi un amestec de compost, mranita, nisip si pamant bine maruntit. La nevoie se mai adauga amendamente pentru a corecta pH-ul, in functie de speciile pe care le vom cultiva.