Trandafirul chinezesc

Trandafir chinezesc 1Trandafirul chinezesc (Hibiscus rosa sinensis) - este singura varietate din familia Malvaceae care se cultiva ca planta de apartament.
Este un arbust ce poate creste pana la 2 m. Florile, in culori foarte variate, cresc in varful lastarilor si pot fi simple sau duble.
Trandafirul chinezesc infloreste primavara si toamna, dar daca are lumina suficienta, el poate inflori tot timpul anului. Floarea dureaza doar o zi dar este foarte frumoasa. Uneori planta poate avea si 5 flori deschise in acelasi timp pe o singura ramificatie a tulpinii.
Dupa fiecare sezon, in care planta creste aproximativ 70 cm, mai mult in laterale decat in inaltime, este necesara taierea crengilor mai lungi, pentru o buna ramificare.

Trandafir chinezesc 2Temperatura optima este in jur de 20 gr. C dar planta poate rezista si la peste 40 gr. C daca este asezata la umbra. Daca este expusa direct la soare, frunzele se vor rasuci iar planta va avea nevoie de cantitati mari de apa la radacina.
Iarna nu lasati planta la temperaturi sub 10-15 gr. C pentru ca riscati sa o pierdeti.
Daca trandafirul tau chinezesc nu a mai inflorit de mult, trebuie sa procedezi astfel: tunde planta foarte scurt, scoate-o apoi din ghiveci si curata-i radacinile, mut-o intr-un ghiveci nou, mai mare, si schimba-i pamantul (acesta trebuie sa contina: pamant de gradina bogat in humus, turba sau pamant de frunze, nisip in cantitate mai mica decat celelalte componente). Ud-o moderat. Rezultatul este aproape sigur.
Uneori, la inceputul verii, bobocii cad inainte sa se deschida; este semn ca planta este expusa direct la soare sau ca are daunatori ( paduchi de frunze, paianjeni sau tripsi care ataca mai ales frunzele tinere si bobocii). In magazinele de specialitate gasesti solutii speciale, care amestecate cu apa si pulverizate pe planta o vor ajuta sa scape definitiv (sunt necesare minim 2 serii de pulverizari).

Trandafir chinezesc 3Inmultirea prin butasire se poate face tot timpul anului, dar primavara devreme si toamna sunt perioadele cu cele mai bune rezultatele.
Obtinerea acestor plante se poate face si din seminte, care trebuie sadite in februarie-martie.
Udarea se face abundent in perioada calda, cand Hibiscusul creste cel mai mult, dar nu trebuie sa abuzezi. Lasa pamantul sa se usuce putin la suprafata intre doua udari.
Fertilizarea cu ingraseminte trebuie sa aiba loc de 3-4 ori pe vara. Carenta de azot duce la flori mici si mai putin decorative.