Trandafirul meu este bolnav

Paduchele trandafiruluiFoarte apreciat de iubitorii de plante, trandafirul este destul de sensibil la atacul daunatorilor. Putem observa uneori insecte mici, de culoare verde, care formeaza gramajoare in special in zona bobocilor si lastarilor tineri. Ei se hranesc cu seva si ajung, in final, sa sufoce la inceput zona afectata, iar mai apoi intreaga planta. Este vorba de o insecta numita Aphis rosae, paduchele trandafirului.

 

Paduchele verde al trandafirului este adesea confundat si denumit gresit, puricele frunzei. Din punct de vedere entomologic, puricii si paduchii plantelor sunt foarte diferiti: puricii fac parte din ordinul Coleoptera iar paduchii din ordinul Homoptera.

 

Harta migratiei paduchelui de frunza, in Noua ZeelandaAphis rosae, este un daunator des intalnit care da batai de cap oricarui gradinar cu experienta. Insecta este foarte bine adaptata la mediu si foarte rezistenta, atacand pe langa trandafirii din tara noastra si pe cei din majoritatea tarilor cu clima temperata. El este este o specie migratoare, in functie de conditiile atmosferice calatorind pe distante foarte lungi (conform Crop&Food Research - Noua Zeelanda, recordul sau inregistrat este o calatorie intre Noua Zeelanda si Tasmania - vezi foto stanga).

Isi depune ouale toamna, pe scoarta trandafirilor, oua din care primavara apar primele larve. Ele se dezvolta si in luna mai capata aripi si migreaza pe alte plante, de preferinta plante ierboase. Toamna ele depun iarasi oua, si ciclul de viata se reia. Ei ataca in special bobocii si lastarii tineri, formand colonii masive care sufoca planta.

Stiati ca? Gargaritele sunt pradatori naturali ai afidelor. Datorita lor in mediul natural exista un echilibru care impiedica inmultirea peste masura a acestor daunatori. (foto 3)

 
Cum scapam de daunatori

In prima instanta, daca numarul lor nu este foarte mare, se indeparteaza cu apa usor incalzita. Se mai poate stropi trandafirul cu o emulsie de apa si sapun de casa. In cazul tratamentelor chimice, putini iubitori de plante cunosc faptul ca exista o categorie de insecticide dedicata afidelor, denumita aficide. Unul dintre cele mai utilizate este Pirimor 25 WP. In afara de aficide se pot utiliza si insecticide cu spectru larg de actiune, cum ar fi Sinoratox, Decis sau Zolone.


Dragos Serban
15.09.2006


Paduchele trandafirului - Aphis rosae
Aphis rosae

 

Oua de Aphis rosae
Oua de paduche verde

Gargarita atacand o afida
Foto: Bruce Marlin

Gargarita

Gargarita