Utricularia vulgaris

 

Utricularia vulgaris este o planta carnivora cu urna care se gaseste in tara noastra in lacurile de ses. Aceasta specie traieste in apa iar florile ei se ridica deasupra, in aer. Frunzele sale sunt fin ramificate si au fixate pe cate un pedicel numeroade urne, care au diametru de cativa mm.

Urna este formata din doua starturi de celule. Pe stratul intern exista numerosi peri ramificati , formati dintr-o celula bazala si din 4 celule orientate in directii diferite.

Intrarea urnei este inchisa de un capacel, care este o prelungire spre interior a peretelui urnei. In jurul deschiderii urnei si pe fata externa a capacelului sunt numerosi peri senzitivi, ramificati.

Animalele mici care cauta un adapost in frinzele de Utricularia ating perii senzitivi de pe marginea acestora iar in 0,0625 urna executa o miscare de dilatare, care produce sugerea apei si a animalului respectiv in interiorul urnei, prin indepartarea capacelului.

Capacul inchide apoi urna iar animalul moare asfixiat. Dupa aproximativ 15 minute urna ia din nou forma initiala si prinde iar animale, pana cand se umple cu acestea.  Animalutele sunt digerate de enzimele secretate de perii ramificati. Produsele digestiei sunt absorbite de glandele ramificate si de stratul intern de celule aflate pe peretele urnei.