Vitamina B

Suc de portocaleVitamina B-1
Vitamina B-1 este vitala petru functionarea normala a celulelor si a nervilor.

Surse:
Stridiile, drojdie de bere, carne, fasole uscata, portocale, germeni de grau, paine si cereale, unt de arahide.

Semne ale lipsei de Vitamina B-1: Oboseala, lipsa poftei de manacre, slabirea, senzatie de greata. Semnele unei lipse acute de vitamina B-1 sunt pierderi de memorie, paralizarea membrelor, slabirea muschilor si probleme cu inima.

Vitamina B-2
Vitamina B-2 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrate, proteine si grasimi. Este de asemenea importanta pentru o dezvoltare normala a organismului, producerea unor hormoni si buna functionare a celulelor rosii.

Surse:
Produsele lactate, carne, peste, cerelale de porumb si vegetale precum broccoli si asparagus.

Semne ale lipsei de Vitamina B-2: Uscarea gurii, a limbii si a buzelor, senzatia de caldura in jurul ochilor, pierderea vederii, sensibilitate la lumina. O lipsa acuta a vitaminei B-2 este semnalata de inflamarea ochilor, a limbii si a pielii si a unei depresii.

Vitamina B-3
Vitamina B-3 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrate, proteine si grasimi, pentru sinteza grasimilor si pentru formarea celulelor rosii.

Surse:
Carne, carne de pasare, peste, cereale, nuci, oua.

Semne ale lipsei de vitamina B-3: Slabire, lipsa poftei de manacare, inflamarea pielii si letargie. O lipsa acuta a vitaminei B-3 este semnalata de pelagra, boala ce ataca pielea, umflarea limbii si vatamarea sistemului nervos.

Vitamina B-6
Vitamina B-6 ajuta organismul sa se foloseasca de carbohidati si proteine. Joaca un rol cheie in prelucrarea amino acizilor, in asezarea proteinelor.

Surse:
carne de pui, peste, rinichi, oua, carne de porc, orez, soia, nuci si alune.

Semne ale lipsei de vitamina B-6: Depresie, senzatie de voma, scaderea imunitatii, inflamarea pielii si a venelor, anemie, letargie.

Vitamina B-12
Vitamina B-12 este necesara pentru producerea carbohidratilor, a proteinelor si a unor amini acizi si grasimi.

Surse:
carne, peste, lapte, alte produse lactate, oua.

Semne ale lipsei de vitamina B-12: Anemie.