8 idei pentru o baie spatioasa

Puteti sa aveti o baie mai mare fara sa fie nevoie sa spargeti peretii sau sa construiti in mod special o camera separata. Va prezentam 8 trucuri din care va puteti inspira.

Sfaturi de decorare
1. Deoarece culorile pale si reci reflecta lumina, daca alegeti sa zugraviti peretii in tonuri de alb, culori pastelate sau neutre, veti obtine impresia ca spatiul este mai incapator. Lambriurile, elementele decorative si usile vor disparea pur si simplu daca sunt vopsite cu aceasi culoare ca peretii. Efectul va fi multiplicat daca acelasi tratament se aplica si dulapurilor.

Folositi o nuanta deschisa pentru pereti si una si mai deschisa pentru tavan. Aceasta combinatie creaza iluzia ca suprafetele se indeparteaza una de alta, iar spatiul va parea mai mare.
Pentru ca paleta de culori sa nu fie prea anosta, alegeti accesorii, prosoape, postere, tablouri si chiar mobilier in culori vii, indraznete. O alta modalitate este sa folositi materiale sau obiecte cu texturi diferite, cum ar fi cosuri din lemn de bambus sau de carton, dar invelite in panza sau lana, etc.

baie decorata in nuante de albastru


O fereastra mare si gresia cu linii diagonale creaza impresia ca aceasta baie este mai spatioasa decat in realitate

2. Pentru ca tavanul sa para mai inalt, nu trebuie decat sa aplicati cateva trucuri. Stucaturi sau lambriuri de lemn, delimitarea fasiilor de tapet precum si delimitarea cu o bordura de faianta a zonei unde peretii se intalnesc cu tavanul sunt moduri de a da culoare si de a atrage privirile in sus.

Dungile verticale fac peretii sa para mai inalti. Puteti folosi vopsea sau tapet cu un model dragut, dar nu prea incarcat; tapetele foarte incarcate dau impresia de spati umic, ingust.

3. Fereastra de la baie nu trebue sa fie infrumusetata foarte mult.
Indiferent de dimensiunea sau forma lor, ferestrele dau impresia de spatiu deschis, de largime, atata timp cat permit trecerea razelor de lumina. Daca este posibil, avand in vedere ca aici vorbim de baie, ar fi bine ca acestea sa nu fie acoperite. Jaluzelele orizontale sau transperantele, care pot fi stranse in asa fel incat sa nu se vada, sunt o idee buna.

O alta modalitate ar fi folosirea perdelelor, insa numai pe jumatate de fereastra. Un material simplu, dar de calitate buna, prins intr-un fel numai in jumatatea inferioara a ferestrei va rezolva problema intimitatii si in acelasi timp va lasa sa patrunda o cantitate suficienta de lumina.

4. Oglinzile largesc spatiul pentru ca il reproduc pe suprafata lor. Intr-o baie ingusta, amplasarea unei oglinzi pe unul din pereti poate face adevarate minuni. Aveti grija numai sa asezati oglinda in asa fel incat pe suprafata ei sa se reflecte mobilierul, un poster (daca acesta exista) sau unghiul celmai larg din incapere. Doua oglinzi, pozitionate una in fata celeilalte, creaza impresia unei camere fara sfarsit.

Sticla nu are acelasi efect de marire a spatiului, precum oglinda, dar nici efectul opus. Prin urmare, intr-o baie mica, peretii de sticla ai unei cabine de dus sunt o solutie mai buna decat o perdea inflorata pentru cada.

5. Pastrati ordinea
Intr-o baie mica, spatiul este mult prea pretios pentru a fi lasat in dezordine. Lasati pe dulapul din baie numai obiectele de care aveti nevoie mai mereu si pe care e bine sa le aveti la indemana; restul trebuie depozitat inauntru. Dulapurile trebuie sa aiba rafturi si sa fie bine compartimentate. Nu uitati ca daca va pastrati lucrurile in ordine, acestea nu vor ocupa un spatiu pe care ati putea foarte bine sa il folositi altfel.

Idei de reamenajare
6. Lasati lumina sa patrunda inauntru
Cautati modelele de ferestre si sticla care permit luminii sa treaca fara mare greutate, dar sa si opreasca in acelasi timp privirile indiscrete. Ferestrele de tip lucarna sunt perfecte. Pentru cei care nu au asa ceva in baie, o alta solutie sunt ferestrele amplasate foarte sus pe perete, aproape de nivelul tavanului.

Blocurile de sticla, folosite pentru astuparea ferestrei sunt inca o solutie la moda, mai ales ca exista unele modele cu sticla opaca sau care distorsioneaza imaginea destul de mult pentru a pastra intimitatea. De asemenea, un perete format din astfel de blocuri de sticla poate constitui un detaliu interesant si dramatic intre dormitor si baie, de exemplu. Alte optiuni sunt geamul cu diferite modele sau opac.

baie simpla, cu accente decorative viu colorate


Geamul - lucarna, culorile deschise, dusul fara cabina si dulapul ingust fac aceasta baie sa para mai spatioasa

7. Bateriile de dus, chiuveta, etc, diferitele recipiente si dispozitive care sunt prea mari pot fi inlocuite sau inlaturate. O chiuveta cu picior sau o cada cu baza mai mica decat marginea de sus sunt optiuni mult mai bune decat obiectele sanitare tip bloc. In aceasi idee, daca timpul nu va permite sa folositi cada pentru bai lungi si relaxante, atunci poate ar fi mai bine sa o inlocuiti cu o cabina de dus.

Daca doriti sa reamenajati baia cu totul, atunci inlocuiti cada obisnuita, dreptunghiulara, cu una mai mica, cu trei laturi, care se monteaza pe colt.

8. Transformati debaraua in baie
Poate ca unul din motivele pentru care baia pare o incapere atat de mica este aglomeratia care se face acolo la anumite ore ale zilei. Daca aceasta e cauza, atunci ganditi-va sa mai construiti o baie mica sau sa transformati un spatiu deja existent in acest scop. Ultima idee este mult mai ieftina, mai ales daca spatiul respectiv se afla langa baia principala, bucatarie si daca prin pereti trec tevile de alimentare cu apa.