Alegerea perfecta a paharelor de vin

pahare de vinCel ce cunoaste cultura vinului ar trebui sa stie din ce pahare sa-si serveasca oaspetii cu diferitele sortimente de vin. Pentru a savura gustul acestei bauturi nu trebuie sa fii un specialist in acest domeniu. Cu toate acestea trebuie sa aveti in vedere sa turnati vinul in paharele potrivite, deoarece doar astfel isi poate pastra aroma.

Astazi bem vinul din pahare cu picior al caror perete este foarte subtire si transparenta. Acest lucru este in avantaj, deoarece asa poate fi analizata culoarea bauturii. In afara de acest lucru, in astfel de pahare putem misca usor vinul, iar astfel aroma putandu-se simti mai bine.

Vinul alb se bea in zilele noastre din pahare mai mici, deoarece este esential ca acesta sa se bea mai rece decat vinul rosu (8 - 10 gr C). In paharul mic incape mai putina bautura, ceea ce reprezinta un avantaj, deoarece acesta se goleste mai repede. De aceea se reumple mai des, iar vinul nu se incalzeste.

Vinul rosu se bea din pahare mai mari, deoarece se savureaza la temperaturi mai ridicate: 16 - 18 gr C. Paharele potrivite si de calitate pot fi recunoscute dupa formele specifice. Acestea trebuie sa fie in asa fel incat limba noastra sa poata primi si simti gustul tipic acelui sortiment. Vinul trebuie sa ajunga in toate zonele unde se afla papilele gustative. Vinurile dulci sau usor acidulate trebuie sa ajunga mai intai pe varful limbii, deoarece acolo sunt percepute aromele cel mai bine. In cazul vinului rosu ar trebui sa ajunga in spatele limbii pentru ca aroma sa fie savurata in adevaratul sens al cuvantului. Paharele moderne au forma astfel incat degustatorul poate doar sa simta aroma pe varful limbii in intreaga gura.

Paharul universal pentru vinul alb
Prin forma sa borcanata putem bea vinul destul de greu. Mai degraba il gustam de fiecare data cand ducem paharul la gura. Acesta nu este un lucru rau, deoarece bautura ajunga pe varful limbii, iar astfel ne putem bucura de savoare.

Paharul universal pentru vinul rosu
Datorita acestui pahar senzatia gustului amarui se contopeste cu cea a gustului usor acrisor, aroma mai dulce simtind-se abia apoi.

Sursa foto

InCasa.ro