Antracnoza vitei de vie

Boala este produsa de ciuperca Gleosporium ampelophagum. Sint atacate toate organele aeriene ale vitei de vie, in special primavara sau la inceputul toamnei. Pe lastar apar pete mici de culoare bruna, care pe masura ce cresc, devin unghiuloase si capata o culoare roscata cu o bordura mai inchisa. esuturile din dreptul petelor sint cufundate, avind aspectul unor ulceratii. Pe frunze boala apare sub forma unor leziuni punctiforme ca si pe lastar. esuturile din dreptul petelor se necrozeaza, se sfisie. Pe boabe, simptomele bolii devin vizibile inainte de intrarea in parga. Se observa la inceput numeroase pete punctiforme, care pe masura ce boala evolueaza, cuprind zone mai mari din suprafata bobului, se adancesc, afecteaza miezul, producind uscarea prematura a boabelor.

Masuri de prevenire si combatere. Pentru a preveni atacul de antracnoza, se recomanda aplicarea in timpul repausului, pina la umflarea mugurilor, stropiri cu zeama bordeleza 3% sau cu Dibutox 1%. In timpul perioadei de vegetatie, dupa ce lastarul a atins 5-10 cm lungime, se fac stropiri repetate la avertizare, folosind unul din produsele: Polyrarn combi (0,2%), Orthocid 50 (0,25%) sau Ortophal-tan (0,2%). Rezultate bune se obtin si prin folosirea zemei bordeleze in concentratie e 0,5-0,75%.

Comentarii:

oxAJxmNapEsoiGhTjL postat pe 08 Iunie 2012
HTDzSNOQprBhXtmRcu
nu cred că ai eențeles scopul post-ului. Special am ales movetile cele mai obscure și ignorate de toți, dar nu mai puțin importante dece2t cele arhi-cunoscute (șeful, stilul de management, salariu).Și apropo, banii sunt unul dintre elementele motivatoare foarte slabe și care se șterg cel mai repede există nenumărate studii pe tema asta. Dacă ți s-ar dubla salariul, ce2t timp crezi că te-ar ține euforia? Probabil ce2teva luni, pe2nă ce2nd stilul tău de viață s-ar schimba pentru a absorbi surplusul de bani.