Asternutul - materiale si intretinere

asternutIn general trebuie sa fim foarte atenti atunci cand alegem si cand intretinem asternuturile, deoarece acestea nu sunt doar o imbracaminte a patului sau a accesoriilor acestuia, ci reprezinta mult mai mult de atat. Datorita asternuturilor de calitate ne putem odihni mult mai bine. Astfel acestea trebuie sa fie robuste, usor de intretinut si placute la atingerea pielii. Desigur, nici aspectul acestora nu trebuie neglijat.

Persoanele alergice la bacteriile specifice care se formeaza in asternuturi ar trebui sa aleaga asternuturi care pot fi spalate usor la temperaturi ridicate, acest lucru fiind valabil si in cazul pernelor. Materialele ar trebui sa reziste timp indelungat chiar si atunci cand sunt spalate regulat 40 minute la 60 sau chiar si la 95 grade. Astfel toate bacteriile care provoaca alergii pot fi distruse. Persoanele alergice si nu numai ar trebui sa aeriseasca zilnic perna si plapuma deoarece acestea sunt imbibate de praf sau de transpiratie.

Spalatul, uscatul si ingrijitul
In orice caz igiena reprezinta un lucru esential. Perticulele care creaza alergii pot fi usor indepartate daca asternuturile au tesaturi rezistente care sa permita spalarea acestora chiar si la 95 de grade timp de 40 minute. Multe fibre, in special cele sintetice retin umezeala, acest fapt fiind pe placul bacteriilor care se dezvolta si mai usor in acest mediu. Aerisirea este de asemenea foarte importanta. Chiar si iarna cand sunt temperaturi scazute afara, cateva ore la aer curat improspateaza asternuturile. Este indicat sa evitati sa  expuneti materialele pentru persoanele alergice la soare foarte puternic.

Cat de des trebuie sa le spalam?
De cele mai multe ori 12 saptamani dupa spalare se formeaza din nou bacteriile daunatoare si nedorite. Astfel, dupa cel tarziu 12 saptamani asternuturile trebuie introduse in masina de spalat.

Ce detergent trebuie sa folosim?
Detergentii chimici ajuta la formarea mai rapida a bacteriilor, astfel asternuturile trebuie spalate mai repede de acest interval de 3 luni. Persoanele alergice sunt foarte sensibile la paefumul tare al balsamelor, astfel este indicat ca acestea sa foloseasca detergenti pe baza

Fibrele asternuturilor
Cel mai bine este daca alegem materiale de calitate, adica cele din fibre naturale, de exemplu bumbacul. Evitati stofele sintetice, acestea pot provoca alergii, iritatii si disconfort in timpul somnului.

Oferta materialelor care se regasesc in plapuma sau in perna este mare: fulgi, pene, fibre sintetice. Ce material ar trebui sa alegem? Fulgii si penele din pilote sunt in general produse 100% naturale, cu toate acestea pentru procurarea acestora sunt sacrificate multe animale. Totusi cele umplute cu fulgi nu pot fi spalate la temperaturi de 95 grade. Se cunoaste faptul ca plapumele sau pilotele umplute cu pene sunt cele mai sanatoase, deoarece sunt usor de intretinut si de ingrijit si nu "strang" atatea bacterii. Astfel acestea reprezinta materialele ideale pentru pesroanele alergice.

Plapumele si pernele din fibre sintetice sau cearceafurile din microfibre nu lasa praful sa patrunda atat de mult in tesaturi, iar posibilitatea inmultirii bacteriilor este minima. Multe dintre aceste materiale pot fi spalete la temperaturi de 95 de grade fara a fi deteriorate in vreaun fel. De asemenea, asternuturile din capoc  tin moliile departe si sunt usor de ingrijit.

Imbracamintea de pat Encasing
Asa numitele asternuturi Encasing impiedica raspandirea facorilor care provoaca alergii si contactul cu cei ce se afla in saltea. De asemenea exista o astfel de imbracaminte si pentru perne.

Alergologii si si medicii de specialitate recomanda folosirea asternuturilor Encasing ca prima masura pentru prevenirea alergiilor. Un alt avantaj este ca Encasing poate fi luat cu usurinta in concedii si calatorii.

Foto: patt-kuechen.de ; gesundimbusiness.de

InCasa.ro