Azalee

 

Delicatele azalee (rhododendron) sunt plante care impodobesc in special spatiile semiumbrite si racoroase. Azaleea este originara din regiunile cu ierni blande si veri moderate din China, Japonia, India, Statele Unite ale Americii si Europa. Rhododendron simsii (Azaleea indica) este una dintre cele mai frumoase reprezentante ale speciei. Are crestere arbustiva si poate atinge inaltimi de 3 m in locurile de origine. In cultura se formeaza plante fie sub forma de tufa bogat ramificata, fie ca arbust cu trunchi de 15-20 cm. Frunzele, persistente, sunt mici, acoperite cu pubescenta fina. Florile de culoare rosie au diametrul de 4-5 cm si sunt grupate cate 5-6 in buchet. Culoarea rosie este cea mai solicitata (in proportie de 50-60 %) urmata de roz (30 %). Planta este atragatoare atat prin marimea si alcatuirea florii ce poate fi simpla sau batuta, cat si prin coloritul viu, in tonuri si nuante de la rosu inchis sau violet pana la roz si alb. Marginea petelor poate fi dreapta, ondulata sau franjurata. Inflorirea se produce in sezoanele racoroase ale anului: toamna, iarna si primavara.

Temperatura optima de crestere este de 22-25║ C in timpul zilei si 16-18║ C noaptea. Daca o udati cu apa rece vor aparea pete galbene pe frunze si cresterea va fi incetinita. Cresterea vegetativa este favorizata de zilele lungi. Azaleea trebuie asezata intr-un ambient semiumbrit iar vara puteti sa o scoateti afara, preferabil in gradina ingropand ghiveciul in pamant, sau pe terasa ori balcon. Apa este un factor extrem de important pentru azalee, ea necesitand multa apa, mai ales vara. Udarea in exces sau stagnarea apei in farfurioara trebuie evitata deoarece sistemul radicular este foarte fin si dens si este expus asfixierii si putrezirii. Udarea se poate realiza direct pe substrat sau prin infiltrare. Udarea si pulverizarea fina trebuie realizata cu apa dedurizata, apa de ploaie fiind ideala.

Este bine sa se evite udarea cu apa de la robinet, deoarece azaleea nu suporta calcarul din apa. Substratul trebuie sa aiba un continut ridicat in materie organica si capacitate mare de retinere a apei. Amestecul ideal este cel din turba, scoarta de copac, cetina de brad, balegar. In perioada infloririi planta trebuie fertilizata cu solutii minerale in concentratii reduse, o data la doua saptamani.

Se indeparteaza varfurile lastarilor pentru a favoriza emiterea si cresterea lastarilor laterali, marind astfel volumul plantei si a numarului de flori. Dupa trecerea florilor se recomanda transplantarea in ghivece cu 2-5 cm mai mari in diametru. Nu folositi vase prea mari sau prea inalte. In primavara se elimina florile trecute, aplicand taietura sub ele, inlaturand cu aceasta ocazie si lastarii subtiri sau pe cei amplasati necorespunzator. Vara trebuie udata prin pulverizare si amplasata in locuri ferite de insolatie. Toamna se transfera in locuri racoroase si mai ales luminoase pentru parcurgerea perioadei de repaus.

Daca temperatura este prea ridicata si udarea insuficienta, florile si bobocii florali se vestejesc. Daca planta este expusa la curenti de aer sau substratul este mentinut saturat cu apa, bobocii raman verzi si florile nu se mai dezvolta. In acest caz planta trebuie asezata intr-un loc ferit de curenti si udata moderat.

Comentarii:

YUBFWEEyiFDckH postat pe 20 Februarie 2012
spJmlRzYOXRKdfev
pessetovc cateva lucruri despre cea cu numarul trei care a avut loc luni. Daca nu a inghi?it Aura? toata apa din piscina, m-am ocupat eu de restul pentru ca e tare greu sco?i tot aerul in apa,

mihaela postat pe 07 Octombrie 2011
ingrijire azalee
in perioada de hibernare se uda?

violeta postat pe 26 Ianuarie 2011
azalee
este o planta extrem de pretentioasa sau asa mi se pare mie? s-a uscat de tot si nu stiu ce sa-i mai fac

mariana postat pe 08 Martie 2010
azalee
verifica-i pamantul,eu am gasit o urechelnita din aceea cu multe picioare. schimba-i pamantul si mai vorbim !

Venera postat pe 03 Iunie 2009
ingrijire azalee
Si eu am cumparat o azalee care era deosebit de frumoasa. Adusa acasa au inceput sa-i cada florile. Am udat-o dar nu prea mult. Rezultatul: florile au cazut toate iar la scurt timp si frunzele au inceput sa cada. Am intrebat o doamna de la florarie ce as putea sa-i fac caci imi era teama sa nu o pierd. Mi-a spus sa bag ghiveciul in apa pana apa ajunge la tulpina si sa las planta sa se imbibe singura cu apa. Se pare ca floarea mea nu avea destula apa. Am facut asta si acum am o floare minunata. Au aparut lastari noi, ii dau noi frunze. Intr-un cuvant ii merge bine. Cand e cald ii stropesc si frunzele si am grija sa nu-i lipseasca apa.

MERY postat pe 31 Mai 2009
AZALEE
Eu am cumparat o azalee in 2006 de la florarie .Am plantato in cimitir si a ramas acolo si peste iarna si nu i s-a intamplat nimic chiar daca a fost -20 afara .Si acum este la fel de frumoasa.

adriana postat pe 30 Aprilie 2009
raspuns
In general azalee sunt plante sensibile si au nevoie de o ingrijire mai atenta: -lumina din abundenta. -trebuie ferita de vant puternic si curent. -pamantul trebuie sa fie umed in permanenta, insa excesele vor provoca o deteriorare a radacinilor. -apa de la robinet este o apa dura. Acesta poate fi cauza pentru care multe dintre flori mor cu putin timp de la achizitionarea lor. -daca azaleea nu mai este ca inainte mergi la florarie si cumpara o solutie speciala de ingrijire a florii. Multe dintre plante sunt tratate cu diverse substante care pacalesc planta sa infloreasca. -fertilizarea se aplica cu solutii minerale in concentratie redusa. Toamna azalee nu mai infloresc, iar perioada de "hibernare" tine pana in mai.

dobrescu postat pe 14 Aprilie 2009
azalee
Am o azalee de 3 luni si acum nu mai are nici flori nici frunze.Am udat-o normal. Nu stiu ce sa-i mai fac, imi pare rau de ea caci am primit-o si era plina de flori atunci. Cum am adus-o in casa la o saptamana a inceput sa i se paleasca florile si incet, incet au picat si frunzele.Acum e "cheala".(floarea a fost cumparata din florarie).As vrea un raspuns daca se poate. Multumesc pt. ajutor.