Begonia semperflorens

strat cu begonia semperflorens

begonia semperflorens

Denumire obisnuita: begonie cerata
Familie: Begoniaceae
Origine: Brazilia
Expunere: plin soare, partial umbra

Descriere
Begonia semperflorens este o planta foarte populara care se gaseste
intr-o mare varietate de culori ale florilor si frunzelor. Mai exact, exista peste 1300 de specii de begonie si inca alte cateva sute de hibrizi, pe care horticultorii le incadreaza in categorii in functie de gradul de dezvoltare si caracteristicile radacinilor. Begonia semperflorens (begonia cerata) este cea mai reprezentativa pentru grupul semperflorens.

Aceasta planta perena fragila are tulpina suculenta si, in functie de varietate, dezvolta un foliaj atractiv de pana la 15 - 46 cm inaltime. Frunzele sunt ovale, tind sa aiba o textura lucioasa, sunt de mai multe culori: nuante de verde, mahon, bronz, rosu si pot avea si modele variate. Florile pot fi unice sau duble, de culoare rosie-roz sau roz-alba.

Begonia semperflorens este o floare de gradina foarte populara inca din perioada victoriana.

begonia semperflorens (b)

begonia semperflorens (b)

Ingrijire si cultivare
Begonia cerata (Begonia semperflorens) prefera un sol bun, care e bogat
in materii organice si care sa retina umezeala si o temperatura scazuta. Daca plantele dezvolta ramuri lungi si rasfirate, ciupiti varfurile pentru a incuraja o dezvoltare mai compacta.

Majoritatea varietatilor prefera sa fie plantate in zone cu soare direct, dar tolereaza si locuri cu umbra partiala. Beginia trebuie udata regulat pentru a avea un aspect frumos si pentru a supravietui perioadelor de seceta.

Pe perioada de iarna Begonia semperflorens trebuie protejata (in casa).Beginia cerata (Begonia semperflorens) este o floare perfecta pentru straturile din gradina - folositi-o pentru a crea mase de culoare in straturi si borduri, dar si in ghivece. Multe din varietatile pitice ating numai 15 cm ai sunt perfecte pentru borduri si/sau incadrarea altor plante. Varietatile care prefera umbra se pot aranja in ghivece cu feriga si impatiens.

Inmultire
Se inmulteste pe care asexuata, prin butasi care prind foarte repede
radacini (in cateva saptamani). Iarna aduceti begonia in casa, iar primavara taiati butasii si asezati-i in pahare cu apa. Dupa ce au prins radacini, plantati-i afara, cu 25 cm distanta intre ei, numai dupa ce a trecut pericolul de inghet.

begonia semperflorens (c)

begonia semperflorens alba

Comentarii:

MANOLE BRINDUSA postat pe 11 Iunie 2010
Inflorire begonie
Buna ziua, am cumparat un bulb de begonie, l-am plantat a iesit planta si creste frumos, dar nu are flori...Are o inaltime de aprox. 20cm, creste in inaltime dar nu are flori...sa mai astept sau trebuie sa-i fac ceva? Va multumesc, Brindusa Manole

coca postat pe 24 Mai 2010
begonie
am o begonie i parc este pudrat cu fain. Ce s fac s o salvez? V mulimesc!

Oana D postat pe 22 Iulie 2009
Flori
Pentru flori sunt ingrasaminte speciale.Am intrebat la floraria de unde am cumparat floare si mi-au spus ca ei asa le mentin mereu inflorite .....cu niste substante speciale care se gasesc peste tot si nu sunt deloc scumpe.

Sabau postat pe 25 Iunie 2009
begonii
Pentru Man Mirela,si eu am plantan begonii,frunzele se dezvolta foarte repede insa cu florile trebuie sa ai mai multa rabdare,dar merita sunt deosebite.Apropo trebuie sa le uzi in fiecare seara.Succes.

man mirela postat pe 12 Iunie 2009
begonii
eu am plantata "cepe" de begonii, si mi-au crescut destul de mari, insa nu da sa se vada nici o floare. Oare de ce?

ditta postat pe 13 Aprilie 2009
daunatori
ce daunatori are? pentru ca la mine pe balcon s-au patat foarte tare frunzele, sunt pline cu pete albe si se usuca de la margini incepand