Bouvardia ternifolia

Bouvardia ternifolia 1

Bouvardia ternifolia 2

Denumiri sinonime: Bouvardia jacquinii, Bouvardia glaberrima, Bouvardia triphylla
Familie: Rubiaceae
Origine: Arizona, New Mexic si Mexic, pana in America centrala
Aspect: tufa mica, mereu verde
Inaltime: 1,8 metri
Diametru: pana la 60 cm
Expunere: soare, partial umbra
Udare: moderata
Sol: acid, neutru

Descriere
Bouvardia ternifolia este o tufa cu foliaj frumos, format din frunze lanceolate, de culoare verde inchisa, care cresc pe tulpini lemnoase, albicioase. Florile apar in grupuri, sunt tubulare, subtiri, de culoare rosu deschis si ating 4 cm lungime. Incep sa se deschida vara devreme si continua sa infloreasca pana toamna, daca gradul de umezeala este mai ridicat.

Bouvardia ternifolia 3

Bouvardia ternifolia 4

Din mai pana in octombrie, Bouvardia ternifolia incanta privirile cu florile sale de culoare rosu intens, asezate in grupuri compacte, la capatul ramurilor infrunzite. Este un arbust care se potriveste perfect in orice gradina sau casa, ca planta de accent (care adauga o nota interesanta prin culoare, forma sau dimensiune); poate fi plantat intr-un ghiveci sau chiar in gradina, afara, in functie de temperaturile din zona.

Ingrijire si cultivare
Varfurile ramurilor se rup pentru a se incuraja ramificarea. In plus, se recomanda o taiere usoara de formare pentru a se inlatura florile ofilite si pentru a se mentine o forma compacta a tufei. Se trateaza cu fertilizator in perioada de dezvoltare.

Bouvardia ternifolia se uda moderat si in dupa-amiezele caniculare trebuie mutata intr-o zona cu umbra partiala; pamantul trebuie sa fie usor drenabil. Este oarecum rezistenta la frig, dar trebuie protejata de ingheturi sau daca temperaturile scad 0 grade Celsius.

Inmultire
Bouvardia ternifolia se inmulteste prin butasi formati din lastari tineri sau din sectiuni de radacina (in martie).

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro