Bujorul (Paeonia officinalis)

Bujorul - Paeonia officinalisPlanta perena, apartinand familiei Ranunculaceae, bujorul este considerat "regele gradinilor", datorita frumusetii florilor sale si a parfumului deosebit al acestora. Se pare ca acest arbust ornamental isi are originea in Asia, de unde s-a raspandit in Europa si America, fiind cultivat de mai bine de 3000 de ani. Chinezii, cei care l-au cultivat primii, il numeau "sho yo", in traducere "cel mai frumos", dezvoltand un adevarat cult al bujorului, care era amintit in poezii, legende si povesti si care denumea chiar una dintre lunile anului in calendarul chinezesc (luna aprilie). In Japonia planta a fost adusa de catre misionarii budisti si asociata cu bogatia, fiind cultivata initial numai de catre reprezentantii elitei sociale.

 

Bujorul se regaseste si in mitologia greaca, sub denumirea stiintifica de Paeonia, nume preluat de la Paeon - vraciul care i-a vindecat pe Ares si pe Hades, atragand asupra sa mania zeilor. Legenda spune ca pentru a se salva de razbunarea lor, Paeon s-a transformat intr-o floare - aceeasi pe care a folosit-o pentru a-i vindeca pe cei doi zei: bujorul.

 

Dincolo de legende si povesti, bujorul este recunoscut pentru actiunile sale terapeutice: radacinile, petalele si semintele contin principii active pentru om si mamifere; radacinile sunt antispastice, semintele sunt purgative si emetice, iar petalele, preparate sub forma de infuzie, au un puternic efect antispastic, calmand tusea si durerile pulmonare.

 

Ca aspect, bujorul se prezinta sub forma unei tufe bogate de 60-85 cm inaltime, cu o radacina carnoasa, tuberizata; cu frunze lucioase, de un verde inchis, multe si mari, adanc sectate sau penat-lobate; cu tijele florifere inalte si drepte, care poarta flori solitare rosii, albe, roz visinii, coral si chiar galben. Fructele sunt folicule. Exista numeroase varietati de bujor, care se diferentiaza intre ele prin culoarea petalelor, inflorire, lungimea axului floral etc.

 

In scopuri ornamentale sunt cultivate indeosebi varietatile speciilor de origine chineza: Paeonia lactiflora, Paeonia peregrine etc. In tara noastra intalnim varietatea Paeonia peregrina var. romanica, cunoscuta si sub denumirea de bujor de padure - specie spontana, endemica, protejata prin lege.

 

Bujorul este o planta rezistenta, cu viata lunga, avand perioada de inflorire din primavara pana la inceputul verii. Are nevoie de soare cel putin 6 ore pe zi pentru a inflori si a se dezvolta corespunzator. Solul trebuie sa fie bogat si afanat, iar in perioadele secetoase are nevoie de o udare profunda.

 

Se inmulteste prin divizarea tufei, inmultirea prin seminte fiind anevoioasa.

 

Comentarii:

SIMONA postat pe 19 Martie 2013
FGJK
MULTUMESC ACEST REferat ma ajutat la scoala multumesc mult !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

vdxcrBpHGbksx postat pe 13 Ianuarie 2012
svmEEhmQN
Heckuva good job. I sure appecriate it.

akllgYpTfotRI postat pe 10 Ianuarie 2012
VKWPbgcwd
You've rlaely helped me understand the issues. Thanks.

archip camelia postat pe 30 Septembrie 2010
asi dori sa replantez crinii albi imperiali si bujorii albi si nu stiu in ce perioada sa o fac ma puteti ajuta? Multumesc mult.
astept un mesaj ,multumesc mult

a~n~o~n~i~m~u~$ postat pe 28 Mai 2009
super tare documentul! :x:p
supper tare articolul sa pune-ti din ce in ce mai multe articole de cenul acesta!este foarte complex si are tot ce este estential a sti despre un lucru,fiinta sau alceva! :x:p