Buxus

BUXUS-Buxus Familia Buxaceae. Aspect: arbustbuxus
Perioada de inflorire-aprilie
Expunere-oriunde

Specii:

Buxus balearica
Buxus microphylla var.japonica
Buxus sempervirens

Datorita usurintei deosebite de adaptare a devenit foarte apreciat. In timp poate ajunge la dimensiuni de pana la 5 m inaltime. Prezinta o coroana compacta de culoare verde intens, compusa din frunze mici, opus ovale, persistente. Florile de culoare galbena au un miros specific putin placut. Lemnul are culoarea galbuie fiind tare si greu, fiind foarte cautat datorita valorii sale comerciale deosebite. Toate partile plantei sunt toxice!!!

Cultivarea

Este relativ simpla adaptandu-se oricarui tip de sol: fertil, bogat in humus sau sarac si calcaros. Poate fi expus atat direct in soare cat si in penumbra permanenta fiind folosit si ca gard viu si borduri.
In cazul plantelor crescute in ghiveci inlocuiti la inceputul primaverii un strat superficial de pamant gros de 5-10 cm cu compost proaspat..
In cazul amplasarii direct pe sol pentru gardurile vii se vor aranja butasii inradacinati la o distanta de 30 cm intre ei. Pentru a stimula ramificarea lor taiati lastarii principali la o treime din lungime. Dupa inflorire tundeti din nou, Buxusul suportand foarte bine modelarea formelor. Gardul viu trebuie modelat periodic pentru a se indesi. Nu este afectat de frig.

Udarea

In timpul vegetatiei terenul trebuie sa fie umed permanent dar nu baltit. In timpul iernii udatul va fi redus. Administrati ingrasamant lichid pentru a se fortifia cel putin de 2 ori pe luna.

Reproducerea

Exista 2 modalitati de inmultire: prin seminte si prin butasi. Folosirea semintelor este putin productiva astfel ca butasirea plantei este cea mai des utilizata metoda pentru a se propaga. Butasii necesita o perioada de cel putin 2 ani pentru a-si dezvolta radacini sanatoase si pentru a suporta replantarea. Mutarea lor in noul teren se va face in perioada august-februarie cu tot cu balotul de pamant al fiecarui butas.

Pericole si precautii

Frunzele pot fi atacate de musculita Monarthropalpus buxi, provocand umflaturi ample pe frunze si deprecierea plantei. Vegetatia afectata trebuie indepartata si distrusa pentru a evita raspandirea parazitului.

Specii si soiuri:

Buxus balearica este originar din insulele Baleare putand creste pana la 5 m inaltime, frunzele lui fiind mari iar florile de culoare alba.

Buxus microphylla var japonica este un arbust cu frunze stralucitoare de culoare verde albastra.

Buxus sempervirens are o crestere inceata, frenzele acestuia fiind de culoare verde inchis stralucitor.

Comentarii:

roza postat pe 14 Ianuarie 2014
buxus
Lucrarile de intretinere sint cele prezentate in articol si sint in special pentru plantele tinere care sint in crestere.Pentru cele batrine nu mai sint necesare atitea lucrari si nici foarte dese.Tunderea buxusului trebuie facuta cel putin o data pe an si atunci ii dai si forma pe care o doresti(in primavara in aprilie)si apoi in vara pentru mentinerea formei date(in august).

MosyCuvzKWEYunoUwv postat pe 08 Iunie 2012
InXBvZPSUy
Diet plays a role as well in order to minimize skin dreynss because any excess and deficiencies are not good to your health. Be aware that if you have good health, it reflects the outside which is your skin, otherwise if you don't have good health then it can contribute to the dry skin condition. Environmental factors such as exposure to ultraviolet rays from the sun, wind, cold weather, harsh cosmetic products or chemicals, or frequent bathing with the use of irritating soaps can usually contribute to dry skin as well, so, if you are a type of person who really has dry skin then try avoiding these. Skin gets dry especially during the winter season so it is necessary to use a product to lubricate you skin like the Lavender Essential Oil.

Claianu Florin postat pe 02 August 2010
ingrijire buxus
Daca este posibil va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari (sau sa-mi indicati o carte unde pot gasi raspunsurile): 1. Carte sunt lucrarile de intretinere pentru buxusus si cand se fac ? 2. Cand este indicata taierea buxusului pentru a-i da sau a-i mentine forma dorita ?

vandam postat pe 29 Noiembrie 2009
arbusti
da, ramane sh iarma verde

Valsul Norilor postat pe 07 Octombrie 2009
intrebare
doream sa intreb cunoscatorii daca Buxus ramane verde si iarna ,deoarece din fotografie nu se poate distinge bine planta,fotografia fiind facuta de la distanta. Eu am la bloc o portiune de gard viu dintr-o planta asemanatoare dar nu stiu daca este buxus.Nu am vazut sa faca flori cum este prezentat pe acest site.Are frunzele tari si raman verzi si iarna.