Cartile si decoratiunile

Din fericire cartile ne inconjoara aproape pretutindeni.  Sunt indispensabile, ne invata, ne prezinta, ne inspira si mai ales ne explica.  Pot fi privite si din punct de vedere decorativ si atunci ca orice obiecte de decoratiuni au nevoie de un loc al lor.

 

 

            Daca deja aveti prea multe carti trebuie sa va ganditi serios la o reorganizare, asta insemnand un dulap in plus sau macar niste rafturi suspendate, uneori chiar si eliminarea unora dintre carti si depozitarea lor in cutii in debara. Este de preferat sa tineti la vedere si la indemana cartile pe care le iubiti mai mult si care va sunt de folos. Cele care nu v-au placut ori s-au deteriorat prea rau ati putea sa le donati unor prieteni sau sa le vindeti unor anticari. Restul cartilor fie ca sunt colectii sau nu trebuie aranjate, catalogate si asezate cat mai practic si frumos.

   

            Daca aveti cateva carti si vreti sa le integrati printre celelalte obiecte din sufragerie puteti folosi urmatoarea schema.  Alaturati cartilor o lampa, o sculptura sau o planta. Astfel veti realiza un aranjament interesant, neocupand toata suprafata. Daca nu aveti rafturi pentru carti atunci si o masuta apropiata de perete va juca rolul de depozit pentru carti.

 

 

Pentru colectiile mari de carti aveti nevoie de o biblioteca mare care sa se intinda pe un perete intreg al camerei, bine compartimentata, pentru diferitele formate de carti. 

Ar fi de dorit ca rafuturile sa fie suficient de adanci  pentru a putea aseza  cate doua randuri de carti, dar si pentru o mai buna stabilitate. Pentru o mai mare siguranta va sfatuim sa le ancorati bine de zid prin holsuruburi trainice mascate de lemn sau chiar de carti. Mai nou se poarta si bibliotecile din fier forjat cu rafturi de lemn. Aceasta biblioteca o puteti aseza si pe un hol lung, aerisit, departe de surse de caldura si abur, destul de bine luminat natural sau artificial. Puteti sa optati pentru usi glisante din lemn usor sau chiar panza, sau din usi de lemn cu geam, pentru a le proteja mai bine de praf si umezeala.

         

           

Cei pasionati se pot gandi la o camera numai pentru carti.  Deci alegeti o camera si transformati-o in biblioteca, cu dulapuri cu carti pe toti peretii, de jos pana sus la tavan.  Cartile vor fi asezate pe un rand sau doua, in pozitie verticala, cu cotoarele la vedere. Pentru un efect mai interesant puteti combina aranjarea cartilor pe verticala cu cea orizontala. Evident vor fi asezate dupa mai multe criterii, fie dupa editura, fie dupa autor sau subiectul abordat.

            Nu aveti suficient spatiu pentru calculator sau birou, dar doriti sa tineti undeva si cartile de specialitate? Nimic mai simplu daca alegeti varianta rafturilor suspendate deasupra biroului. Le puteti pune de la o inaltime de 1m si jumatate in sus pana la tavan daca e nevoie, singura problema fiind accesul la ele. Raftul sau rafturile se pot intinde pe toata lungimea unui perete sau de ce nu, pe toti peretii. Orientati-va catre rafturi solide bine asezate si prinse pe cornier gros, astfel nu veti avea surpriza sa se rupa sub greutatea cartilor.

            Daca aveti o bancheta la fereastra, sau un scrin la capatul patului, le puteti transforma in loc pentru depozitat carti. Veti economisi astfel spatiu si cartile va vor fi la indemana.

Incadrati un semineu sau o comoda cu televizor sau o fereastra  cu dulapuri cu rafturi inalte si inguste, pline de carti. In cazul ferestrei daca veti adauga si o masuta mica sau un birou veti crea un spatiu de lectura perfect. Si un fotoliu confortabil se potriveste alaturi de carti. Veti avea lumina naturala si liniste.

    

           

      

 Pentru o mai buna organizare va sfatuim sa sortati cartile pe categorii si sa le tineti in functie de utilitate in diferite camere, adica cartile de bucatarie sa le tineti in bucatarie, la indemana, cartile tehnice langa masa de lucru, cele de calatorie in sufragerie, cele de povesti in camera copiilor, iar cele de referinta sau specialitate in biblioteca.

 

In bucatarie cartile de bucate sunt indispensabile. Puneti-le la vedere alaturi de cosuri de nuiele, plante, sticle si veti obtine un efect interesant. Daca le veti aseza pe rafturile unui dulap vechi din lemn masiv vor conferi o nota de distinctie intregii bucatarii. Daca nu aveti loc le puteti pune deasupra dulapurilor suspendate sau pe un bufet mic de colt. Pentru a le proteja imbracati-le in coperti trainice.

 

            Cand va cumparati mobila noua pentru carti, orientati-va catre cele cu multe rafturi ajustabile pe inaltime pentru a incapea toate felurile de carti, dictionare, albume de arta, almanahuri etc.

            Un sfat foarte important este acela sa nu depozitati sub nicio forma carti in garaj sau subsol unde se pot deteriora.  Aveti grija de cartile dumneavoastra si asigurati-le un loc potrivit, la vedere. Cititi-le si mandriti-va cu ele.

www.incasa.ro

Altheate

26 oct 2007

Comentarii:

PwGUmQYUNwFLNYJM postat pe 06 Decembrie 2011
EsUkpnKF
I had no idea how to aprpoach this before-now I'm locked and loaded.

gWJaEUcvreqIQCw postat pe 15 Noiembrie 2011
zAVEENgHpEPWgEIAx
You get a lot of respect from me for writing these helpful artciles.

DOBRE ADRIANA postat pe 18 Februarie 2009
Carti cu coperta clasica pentru decoratuni
Doresc sa cumpar carti cat mai ieftine cu coperta clasica pentru decorarea unor rafturi.Mobila este din lemn masiv, culoare cires inchis.Din pacate,cartile aflate in librarii sunt mult prea scumpe.