Casa bungalou

Bungaloul este un tip de casa aparut la inceputul secolului 20 si este caracterizat prin urmatoarele: aproape toate camerele sunt construite la nivelul terenului, acoperisul are inclinatia mica si este destul de scund, camera de zi sau sufrageria este asezata in mijlocul constructiei, incaperile sunt legate prin holuri si exista multe spatii cu rafturi pentru depozitare si bineinteles o veranda deschisa sau inchisa cu coloane sau stalpi patrati. Forma casei este special  aleasa pentru a suporta caldurile mari.

          

Initial bungaloul a aparut in India in provincia Bengal. Acolo casa fiecarei familii era numita bangla sau bangala iar colonistii britanici au preluat modelul pentru casele lor de vara. Spatiul este foarte bine impartit si usor de folosit, toate incaperile adica bucataria, baia si dormitoarele sunt construite in jurul sufrageriei. Materialele folosite de bengalezi erau lemnul sau bambusul si pentru acoperis foloseau stuful sau frunze mari. Colonistii au folosit drept materiale caramida si lemnul.

        

   

Britanicii s-au inspirat din acest tip de casa pentru a construi celebrele lor casute cottage, micute, cochete, cu toate utilitatile si mai ales cu gradina.

In Spania se numeste pueblo si este din caramida sau chirpici varuit in alb, cu acoperis viu colorat.

In Europa il regasim cu precadere in statiunile de pe litoral, in cele balneare si de munte. Este foarte practic pentru ca puteti parca masina chiar langa casa, sub acoperisul generos. Acest tip de garaj poate fi deschis sau inchis, in functie de preferinte.

Stil Craftsman

     

Mai tarziu si americanii au preluat modelul de bungalou, acum fiind destul de raspandit in America. Primul bungalou american a fost proiectat in 1879 de catre William Gibbon Preston, la Monument Beach statul Massachusett. Dar aceasta casa avea 2 nivele si un aer foarte informal. Era mult mai mare si mai elaborata decat bungaloul traditional indian. Bineinteles ca se observa influentele stilului epocii, Arts and Crafts( Craftsman).

          

Casa bungalou era foarte populara in America la inceputul secolului 20 pentru ca ea costa destul de putin, era foarte simpla si perfecta pentru omul de rand.      

Arhitectii californieni Charles Sumner si Henry Mather Green, frati, au promovat acest tip de casa prin construirea lor in Pasadena in anul 1909. De asemenea au publicat carti cu planuri ale acestei constructii. In plus fata de bungaloul traditional au aparut semineele din sufragerie.

     

Stil california

O astfel de casa se va mobila cu piese din lemn, de preferat din bambus. Toate accesoriile ca lampi si oglinzi vor avea insertii de lemn.   

Stil Cape Cod

    

Stil Chicago

Acum exista mai multe tipuri de bungalou:  California, Arts & Crafts (Craftsman), Mission, Tudor, Prairie, Pueblo, Chicago, Cape Cod si Modern. Indiferent de influente toate au veranda pe cel putin una din laturile casei daca nu chiar imprejurul casei.

Stil mission

   

Stil modern

Stil Preerie

  

Stil Pueblo

 

www.incasa.ro

Altheate

25 sept 2007