Cateva sfaturi pentru gradina ta

amenajare gradinaMajoritatea proprietarilor de case pe pamant sunt de parere ca gradina reprezinta elementul esential pentru ca locuinta lor sa fie cat mai aproape de ideal. O gradina corect proiectata va face ca proprietatea sa fie imediat remarcata, iar in cazul in care doriti sa vindeti va determina o crestere considerabila a valorii acesteia. Ea trebuie, insa, in permaneta intretinuta si, eventual, periodic transformata, pentru ca, la fel ca in orice domeniu, moda si gusturile se schimba de la an la an. Oricat de mici ar fi schimbarile pe care le operati acestea pot conferi o noua infatisare spatiului si pot adauga valoare imaginii de ansamblu.

 

Reduceti la minimum timpul alocat intretinerii

Daca timpul de care dispuneti nu va permite sa va ocupati de gradinarit, atunci alegeti o varianta mai putin complicata de design exterior. Simplitatea este vitala pentru dvs., astfel ca este indicat sa optati mai degraba pentru suprafete dure, decat pentru peluze mari, avand grija sa evitati extinderea exagerata a suprafetelor din beton. Puteti face acest lucru apeland la mixarea materialelor: placile de pavaj si caramida cu pietris si podele de exterior si prin alegerea unor culori si texturi diferite. Pentru definirea peretilor casei si a balustradelor folositi plante agatatoare, care necesita o minima intretinere, in locul arbustilor si tufelor ornamentale. In privinta plantelor evitati sa achizitionati mai multe soiuri si varietati, oricat de mult v-ar placea diversitatea. Acestea sunt greu de intretinut si fiecare soi in parte necesita o atentie speciala. Astfel ca, este indicat sa optati pentru cateva tipuri de plante pe care sa le saditi in cutii inainte de a le planta in gradina.

 

Construiti un balcon

Balconul reprezinta o constructie aditionala remarcabila, mai ales daca in fata casei aveti o priveliste atragatoare. El devine si mai interesant daca este proiectat astfel incat sa faca legatura intre livingul de la primul etaj al cladirii si curtea interioara. Balconul joaca in acest caz rolul unei punti de trecere intre cele doua spatii, putand fi prevazut cu cateva trepte exterioare, care sa conduca in gradina. Balcoanele reprezinta o buna modalitate de a extinde spatiul locuibil, iar cele mai generoase pot fi folosite si ca spatii de depozitare. Inainte de a trece la construirea propriu-zisa, asigurati-va ca aveti aprobarile necesare, iar daca doriti ca designul sa reflecte stilul arhitectural al cladirii este recomandat sa apelati la un expert.

 

Iluminati spatiul exterior

Luminile aprinse in gradina dupa caderea serii confera spatiului o alta dimensiune. Nu uitati ca mai putin inseamna mai bine si ca scopul iluminatului exterior este acela de la evidentia elementele cheie ale gradinii si de a creea efecte interesante, jocuri de umbre, si nu de a scalda intreg spatiul intr-o lumina de proiector.

 

Folositi reflectoare la baza unui copac sau a unui spalier din nuiele pentru a le sublinia forma sau plasati-le de o parte si de alta ale obiectului pentru un efect mai discret, de lumini incrucisate. "Aruncati" umbre pe un perete, instaland o sursa luminoasa in fata unei statui sau a unui arbust sau in spatele lor pentru a desena siluete pe suprafata peretelui.

 

Amplasati spatiul de parcare pe lateral

Atunci cand proiectati si construiti o gradina frontala trebuie sa aveti in vedere si garajul sau un locul de parcare, ca elemente componente si sa va asigurati ca existenta acestora nu stirbeste cu nimic farmecul intregului. Un garaj sau un loc de parcare bine proiectat va adauga valoare proprietatii dvs atat din punct de vedere estetic cat si functional. Incercati sa diferentiati zona destinata parcarii de cea a gradinii schimband materialele si definiti-i marginiile printr-un gard jos din fier forjat sau din arbori pitici.

Corina Dovinca
InCasa.ro