Ce ingrasaminte naturale putem folosi in gradina de legume?

LegumeleLegumele produc mult daca sunt cultivate in pamant bogat; de aceea in gradina trebuie sa se aplice ingrasaminte. Vom enumera principalele ingrasaminte organice ce pot fi folosite in gradina de legume.
Gunoiul de grajd putrezit
In mod obisnuit, acest ingrasamant se aplica toamna, odata cu sapatul terenului. La culturile care se insamanteaza primavara tarziu, gunoiul de grajd bine putrezit se poate da si primavara timpuriu. Ce cantitate se foloseste ? Daca culturile care se fac pe terenul respectiv se vor uda, se imprastie 4-5 kg de gunoi pe fiecare mp. In cazul in care plantele cultivate nu necesita udarea, atunci sunt suficiente 2 kg pe fiecare mp. Gunoiul de grajd se da in special la castraveti, vinete, varza, conopida, tomate, ardei, cartofi, dovlecei.
Mranita
Se obtine gunoi de grajd foarte bine putrezit (2-3 ani). Ea se foloseste in cantitati mai mici (1-2 kg/mp). Se poate da si la cuib cu ocazia plantarii (la tomate, cartofi) sau cu ocazia insamantarii (la castraveti, pepeni, dovlecei).
Compostul
Este un ingrasamant care se poate prepara usor chiar in gospodarie din gunoaie din curte, frunze uscate, buruieni smulse, vrejii de legume, cenusa. Toate acestea se aseaza gramada intr-un colt al gradinii ; coama gramezii va avea forma de covata, in care se fac gauri cu un tarus, pentru ca apa de ploaie sa patrunda in adancime. In lipsa ploilor, gramada se va uda din cand in cand cu apa. Din 3 in 3 luni, gramada de compost se lopateaza, straturile de la baza punandu-se in varf si invers. Dupa 2-3 ani se obtine un ingrasamant valoros care se foloseste la fel ca mranita.
Gunoiul de pasari
Este un ingrasamant mai bogat in substante nutritive decat gunoiul de grajd. Modul cel mai indicat de folosire a acestui ingrasamant este in forma de solutie, aplicata in timpul perioadei de vegetatie a plantei. Cu cateva zile inainte de intrebuintare, gunoiul maruntit se amesteca cu apa, o parte de gunoi si doua parti de apa. In ziua in care se face tratarea plantelor se adauga iarasi apa in proportie de 1 :10 daca se foloseste pentru tomate, dovlecei, gulii, ceapa si de 1 :20 daca se foloseste pentru castraveti, morcovi, praz. La o planta se da 0,3-0,5 l de solutie.
Cenusa
Se aduna cenusa lemnelor, paielor, cocenilor, etc. Atentie ! Nu se foloseste cenusa din carbune de pamant deoarece contine substante daunatoare pentru plante. Se folosete mai ales pentru varza, vinete, castraveti, cartofi. Se da cu aproximativ 15-29 g de cenusa, preferabil amestecata cu mranita, la fiecare cuib.

Comentarii:

MOXKJkzVpWLAxOWTI postat pe 21 Octombrie 2012
FwxxOujnVCLbvoy
Buna ziua,doamna ElisaVa felicit perntu,acest blog,eu sunt un extraterestru in ce a ce priveste,legumicultura s au floraria,meseria si munca mea nu are nimic in comun, cu bucuria si satisfactia probabila, pe care ti o da nasterea si inflorirea unei plantute firave,datorate muncii si ingrijirii tale,eu lucrez in Sistemul de Paza Protectie si Investigatie,fiind nascut si crescut la oras,nu am afinitati in acest domeniu,dar citind intimplator comentariile de pe blogul dumneavoastra,am spus hai sa vad cum e, asa ca m am dus in mol si am luat seminte la pachet (rosii,ardei), am pus semintele in pamant (ghiveci de plastic) ca doar era in balcon,si dupa o saptamana surpriza,au rasarit 50-60 de plantute, ce au facut frunze de nu m ai stiam ce sa fac cu ele,asa ca am cautat pe net tot ce se poate gasi in materie,am facut din pahare de unica folosinta,ghivece nutritive,acum ma uit la ele ca la masini straine,au cam 10 cm,le ud dimineata si seara le pun lumina,ingrasamant,ce nu fac,nevasta mea zice ca am inebunit la batranete, ce sa i faci riscul meseriei,dar nu ma las asa ca merg inainte,o sa vad eu ce o sa fac.Sa aveti o zi buna

dragu ion postat pe 11 Decembrie 2011
ingrasaminte
gunoiul de la porci poate fi folosit?