Cires

Pom fructiferCiresul
Denumire stiintifica: Prunus avium
Familia: Rosaceae
Origine: Asia mica
Dimensiuni: in salbaticie, 18 m
Ciresii, sint originari, probabil, din regiunea dintre Marea Caspica si Marea Neagra. Ciresii au fost cultivati in Grecia din anul 300 i. e. n. si putin dupa aceea au fost cultivati in Italia. Romanii au adus ciresii in Anglia la inceputul primului secol si pana in secolul 16 au aparut multe specii. Colonistii francezi au dus ciresii in unele provinciile canadiene. Colonistii englezi din Noua Anglie au inceput sa cultive si ei ciresi.
Valorile nutritive ale cireselor: pigmenti Anthocyanin sunt responsabili pentru culoarea rosie din cirese.
Anthocyanin este o clasa a compusilor flavonoizi si au proprietati antioxidante. Ei au numeroase roluri terapeutice si preventive in boli cum ar fi atacul de cord, cancer si au si proprietati antiiflamatorii.
Fruct: drupe rounde si rosii cu pielita moale, avand o gropita de unde se prinde un peduncul.
Climat: temperat
Inaltime: poate ajunge la 10 m.
In luna mai ciresul delecteaza privirile oamenilor cu florile sale grupate in buchetele mici. Drupele se culeg atunci cind se parguiesc.
Deosebim doua specii:
Visinul : Prunus cerasus
Include mai mult de 300 de varietati, incluzand Montmorency, slab colorat, Morrelocu suc de culoare inchisa.
Ciresul: Fructele sunt globulare, in forma de inima, iar culoarea variaza de la rosu inchis la rosu deschis.
Include 900 de varietati cum ar fi : "mazzard" in forma de inima, foarte moi, acestea "bigaroon " cu pielea tare, cu coaja rosie, dulce, cu rosu sau galbui, sucul este fara culoare, "bing"-zemoase, de culoare rosu-purpuriu, cirese salbatice, de culoare neagra.
Cultura:
Ca sa inceapa sa produca, livada are nevoie de cativa ani.
Pomii lasati sa creasca liber au fructul mic. Ciresii agreeaza un climat protejat de vant puternic. Frigul iernii ii protejeaza de paraziti. Au nevoie de ploi inainte sa infloreasca, dar daca ploua prea mult, se poate distruge fructul.