Ciresul

ciresFamilie: rozacee

Origine: Asia mica

Perioada infloririi: martie-aprilie

Culoarea florilor: alba

Expunere: la soare

Tip de sol: obisnuit, neargilos

Aciditatea solului: neutra, calcaroasa

Umiditatea solului: normala

Utilizare: gradina fructifera

Inaltime: 6-18 m, cu coroana dirijata sau nu

Tip de planta: pom fructifer

Tip de vegetatie: vivace

Tip de frunza: caduc

Ciresul se planteaza la soare, intr-un loc relativ ferit de vant fara sa il orientati spre nord, mai ales in zonele cu ierni puternice. Organele care fac flori sint distruse la -3░. Ca sa creasca, nu il plantati la o altitudine mai mare de 1000 m.

Plantare si cules: toamna

Multiplicare: prin butuci

Taiere: ciresului nu-i place sa fie taiat, ca si altor pomi cu fructe cu simburi, caci cea mai mica taietura provoaca slabirea pomului. In primii ani, taiati o treime din lungimea crengilor principale inainte sa creasca drepte sau prea lungi. Faceti-o la sfarsitul lui august, inceputul lui septembrie si acoperiti bine toate ranile de la taiere cu un mastic cicatrizant.


Maladii si insecte daunatoare: gomoza, musca ciresului, puricii. Pulverizati cu o solutie dupa taiere sau dupa ruperea frunzelor.
 

Comentarii:

naidin beniamin postat pe 22 Aprilie 2011
probleme pt. ciresul doamnei Eugenia
Doamna Eugenia trebuie sa pune-ti inca un cires, pentru ca singur doar cu ajutorul albinelor nu poate daca nu ave-ti alt cires in zona asta este problema, asa am patit si eu si mi-am cumparat inca unul,mi-a spus lume care se ocupa cu cresterea pomilor fructiferi,bafta.

florin bejan postat pe 24 August 2010
imbolnavirea unui cires
Locuiesc intr-o zona centrala in Bucuresti si avem in gradina mai multi pomi intre care si un ciresde mai. acesta timp de 5 ani a produs multe fructe frumoase si sanatoase. in anul 2010am executat o sapatura cu scop edilitar cao la 1 metru de el(la adincime de ~2m. Arodit dar 40%din fructe au ramas uscate pe ramuri, pomul dind inca din iunie semne de inbolnavire.Dupa recoltare incusiv acum pe parcursul zilei frunzele sint vestede si au o tendinta de ingalbenire, revenindu-si cit de cit noaptea. poate cineva sa ma sfatuiasca ce sa fac? multumesc

BOgdan postat pe 12 Iulie 2010
Servicii
Tratamente fitosanitare autorizate impotriva bolilor si daunatorilor pentru pomi fructiferi, vita de vie si arbusti; tratamente impotriva tantarilor; taieri in verde pomi fructiferi pentru luna august. Servicii de amenajare si intretinere spatii verzi. Seriozitate si personal calificat. Info la telefon: 0723.583.490

Nicolae R postat pe 10 Iunie 2010
Paducii la cires
Va rog dati-mi un sfat ce ma fac cu paduchii la cires.Nu cedeaza la nicimun insecticid utilizat de mine,ii incovoiaza frunzele de la lastarii de crestere.Va multumesc.

eugenia postat pe 08 Mai 2009
de ce nu rodeste ciresul meu?
cine-mi poate spune de ce nu face ciresul meu cirese cu toate ca este plin de flori, primavara?