Ciupercile si mucegaiul iubesc vara!

mucegaiPoate ca unii dintre noi credeau ca mucegaiul care apare pe pereti este de fapt o problema care apare toamna si iarna. Acest lucru este adevarat, insa nu trebuie exclusa posibilitatea ca de petele negre de pe tavan sau din colturi nu scapam nici vara. Pe langa faptul ca au un aspect neplacut, ca afecteaza zugraveala, aceasta ciuperca ne pune in primejdie si sanatatea.

In timpul verii mucegaiul rezista destul de bine, iar pentru dezvoltarea altor astfel de ciuperci este un mediu propice. De ce se intampla acest lucru? Deoarece temperatura se incalzeste foarte tare, iar astfel pentru aceste ciuperci atmosfera este ideala.

Cu cat este mai cald aerul, cu atat mai mare este umiditate. Astfel, atunci cand acest aer supraincalzit intra in contact cu spatiile racoroase din casa, spre exemplu cu pivnita, se produce automat condens pe toate suprafetele reci. Este exact acelasi efect ca atunci cand scoatem o sticla cu apa din frigider si o asezam in soarele dogoritor. In urmatorul moment observam ca pe peretii sticlei se formeaza picaturi de apa, care se scurg incet. Daca acest lucru se intampla pe un tapet sau un perete, ciuperca va fi cea mai “fericita” si se va dezvolta din ce in ce mai tare.

Cum recunoastem aceasta ciuperca? Atunci cand observam pe perete pete gri sau chiar negre inseamna ca aceasta s-a instalat deja. Insa ce se intampla daca nu vedem imediat, daca petele se afla dupa un dulap sau dupa pat? Ei bine, un alt indiciu pentru aceasta problema este mirosul de mucegai, mirosul inchis. Problema este ca locuitorii nici macar nu il observa, deoarece sunt obisnuiti si nu li se va parea nimic suspect. De aceea persoanele apropiate care vin in vizita pot confirma sau nu daca simt un miros ciudat.

De ce este mucegaiul periculos?

Aceasta ciuperca neplacuta poate provoca reactii alergice precum: tusea, stranutul, durerile de cap, oboseala si chiar si crizele de astm. De aceea este absolut necesar sa curatam suprafetele afectate de mucegai.

Cum putem evita aparitia mucegaiului?

Incaperile racoroase trebuie aerisite doar in timpul noptii, cand temperatura aerului de afara este mai scazuta fata de cea din timpul zilei. Spre exemplu, dupa ce iesim de la dus, este indicat sa facem curent astfel incat sa iasa toti aburii si sa se usuce peretii.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro