Corectarea valorii de pH a solurilor

sol phCorectarea valorii de pH a solurilor 

 Solurile prea acide si cele prea alcaline necesita corectarea pHului in vederea atingerii unui domeniu optim dezvoltarii plantelor. In functie de specia cultivata, unele plante prefera solurile alcaline (pH peste 7), altele din contra, vor prefera soluri acide (pH sub 7). Valorile pot sa varieze intre anumite limite, peste care daca se trece solul va deveni impropriu culturii. Exista anumite specii care rezista chiar si pe astfel de soluri, insa acestea sunt cazuri izolate.

De aceea solurile cu pHul peste 7 - 7,5, precum si cele a caror valoare de pH scade sub 5-6, au nevoie de corectii prin aplicarea unor amendamente. Astfel, pentru cresterea valorii de pH se foloseste piatra de var, var stins, dolomita, moloz maruntit, iar pentru scaderea lui sulful sau fosfogipsul.

Pentru a spori eficacitatea amendamentelor, genul de ingrasamant pe care il administram va fi corelat cu tipul de amendament, astfel: in cazul aplicarii calcarului, varului sau dolomitei, se vor utiliza in urmatorii 2-3 ani exclusiv ingrasaminte naturale, compuse din: cenusa de lemn, faina de bazalt, compost fermentat. In cazul amendamentelor acidifiante, de sulf sau fosfogips, terenul se va ingrasa cu must de gunoi de grajd nefermentat.